Читај ми!

УН: Без шума нема живота, зауставити крчење и повећати садњу

Човечанство мора да заустави крчење шума, почне да сади много више дрвећа и искористи шуме као одрживи ресурс, истакао је генерални директор Организације за храну и пољопривреду УН, Кју Донгју.

Отварајући 26. седницу Комитета за шумарство у седишту ФАО у Риму, Донгју је навео да је дрвеће кључно у борби против климатских промена, што због свог капацитета да обрађује угљен-диоксид, што због могућности да се користи као одрживи ресурс за градњу, али и због своје кључне улоге у биодиверзитету планете.

Шуме покривају 31 одсто светског копна, складиште у себи процењених 296 гигатона угљеника и дом су већег дела светског копненог биодиверзитета.

Оне су извор влакана, горива, хране и обезбеђују средства за живот милионима људи, укључујући оне најсиромашније. Шуме помажу у ублажавању климатских промена, поправљају квалитет земљишта, воде и ваздуха.

Уколико би могло да се постигне одрживо решење, шуме би могле да буду и значајан извор обновљивих сировина.

Сеча шума и деградација земљишта, заједно са губитком биодиверзитета, уништавају наш екосистем. То мора да се промени и заустави. Као што је утврђено у Сеулској декларацији, шуме и дрвеће морају се сматрати кључним делом решења“, рекао је Кју.

Кораци ка решавању проблема

Прва ствар око које не треба да буде дилеме је заустављање неконтролисане сече. Шуме су кључ за борбу против климатских промена, смањивање емисија штетних гасова за 14 одсто и очување више од половине светског биодиверзитета.

Други корак је масовна садња дрвећа, што би довело до веће отпорности екосистема.

Генерални директор ФАО указао је да би 1,5 милијари хектара деградираног земљишта могло да буде опорављено садњом дрвећа што би повећало економску одрживост, која је кључна за подизање продуктивности и задовољавање повећане тражње за дрвним материјалом.

Трећи корак је коришћење дрвећа на одржив и одговоран начин.

„Дрвеће и жбуње су веома вредни обновљиви ресурси и важан извор еколошког материјала. Осим тога, дивље шуме обезбеђују храну и побољшавају квалитет исхране људи који живе у њиховим подручјима“, истакао је Кју.

На седници је такође наглашена важност локалних заједница и домородачких народа, који управљају са више од милијарду хектара светских шума и пољопривредног земљишта, јер они морају бити у центру успостављања одрживог пољопривредног прехрамбеног ланца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво