Читај ми!

Где је и зашто померен извор реке Темзе

Извор реке Темзе померио се за око осам километара низводно по први пут у историји праћења тока, услед, како стручњаци тврде, топлотног таласа.

Док се делови корита реке у Глостерширу редовно пресушују током лета, стручњаци кажу да је забрињавајући знак утицаја климатске кризе на то да Темза почиње свој ток - тек даље низводно.

Информација о „премештању извора" Темзе ка истоку, објављена је након недеља сушних периода и температура које су достизале више од 40 степени у појединим деловима Уједињеног Краљевства прошлог месеца.

Кристин Колвин, један од директора „Риверс траста", рекла је: „Оно што видимо на извору реке Темзе, нажалост, симболично је за ситуацију са којом се суочавамо широм земље, сада али ћемо се суочавати и у будућности. Померање извора је без преседана, а климатска криза води и довешће до екстремнијих временских прилика, укључујући суше и топлотне таласе. Ово представља озбиљну претњу за реке и уопште комплетан рељеф...".

„Риверс траст" организација позива на убрзано мерење брзине протока воде, утврђивање обима смањења тока, апелује на подршку домаћинствима да смање употребу воде, као што је постављање тоалета са малим протоком воде и отвора за воду, одрживо заливање.

Председник парохијског савета Џон Витвел рекао је да плитко корито реке у Сомерфорд Кејнсу има тенденцију да пресуши већину лета: „Приметио сам то јер редовно шетам стазом Темзе и мој пас воли да се купа што, очигледно, сада не може када је суво".

Река Темза је иначе дуга око 350 километара и током који се креће источно од Котсволдса до Лондона - улива се у Северно море.

То је друга најдужа река у Великој Британији, после реке Северн, и позната је по годишњој трци чамаца између Оксфорда и Кембриџа.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво