Читај ми!

Сигурно имате бар једну у кући, да ли су оксo-кесе, као замена за пластичне, мање штетне

Пластичне кесе које су у продавницама замењене скупљим, наводно биоразградивим - нису заправо уопште биоразградиве. Чак су и опасније од оних обичних које смо користили, тврде стручњаци. Поставља се питање - зашто још нико од надлежних није реаговао?

На тржишту Србије не постоје биоразградиве кесе, тврде стручњаци. Додају да имамо оксоразградиве - прошле године забрањене у Европској унији, које су још штетније за животну средину од класичних. 

„Због чега се ово дешава - зато што је оксо-кеса обична кеса у коју су додати адитиви да би се она брже разградила. То значи да се на депонији или одложена у животној средини, ове кесе  само разграђују на ситније делиће микропластике, па тако микропластика брже улази у земљу, воду, ваздух, онда наравно и у организам свих живих бића укључујући и човека", изјавила је Кристина Цвејанов, стручњак за циркуларну економију

Биоразградивих кеса има само у појединим трговинским ланцима и стижу из увоза, јер их у Србији нико не производи.

„Биоразградиве кесе заправо се не праве од полимера, од нафтних деривата, као што су ове кесе обичне што користимо, већ од неких природних ресурса, то на пример могу бити остаци од пољопривредне производње, односно пољопривредних култура, као што је кукуруз или слично, у Србији таква фабрика не постоји. Најближе што се Србија бавила овом темом, то је што је Технолошки факултет у Новом Саду учествовао је у европским пројектима", објашњава Кристина Цвејанов.

Наша саговорница додаје да је кесе могуће рециклирати само уколико су дебље од 50 микрона и да постоје капацитети.

Проблем је, међутим, како кесе сакупити. У Привредној комори Србије кажу да је употреба пластичних кеса смањена.

„Ми смо за годину и по дана од када смо покренули иницијативу наплате и замене пластичних кеса са другим трајним средствима и цегерима смањили употребу пластичних кеса за 85 процената", рекао је Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Од када су трговци почели да наплаћују кесе, многи у куповину одлазе са торбом у руци.

Комунална инспекција Општине Чукарица превентивно је обилазила продавнице и давала савете о употреби и коришћењу кеса, упозоравала, али није наплаћивала казне.

И инспектори са Палилуле су упозоравали трговце, али нису покретали прекршајне поступке.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво