Читај ми!

Ајкуле проширују територију кретања и лова због климатских промена

Због климатских промена и пораста просечне температуре воде, тиграсте ајкуле проширују територију свог кретања. Ово је сегмент истраживања које је објављено у часопису "Global Change Biology".

Сваким порастом температуре воде, односно, порастом за један степен Целзијуса, тиграсте ајкуле проширују своје кретање за 400 километара, наводи се у новој америчкој студији.
Загревање океана због климатске кризе има значајан утицај на миграције тиграстих ајкула. То омогућава овим предаторима да прошири свој домет, али их излаже новим ризицима.

Истраживање научника са Универзитета у Мајамију показало је да су се и локација и време миграције тиграстих ајкула променили како су се светска мора загревала, што их све више премешта из заштићених подручја ван заштићених подручја, где су подложније комерцијалном риболову.

Тиграста ајкула је једна од највећих ајкула, одрасле јединке могу достићи дужину од 7,5 метара.

Док су воде у близини североисточне обале САД биле превише хладне за тиграсте ајкуле, температуре воде су се последњих година значајно промениле, па је тиграстих ајкула у овим областима све више.

„Годишње миграције тиграстих ајкула прошириле су се у правцу полова, паралелно са порастом температуре воде", рекао је Нил Хамершлаг, директор Програма за истраживање и очување ајкула Универзитета у Мајамију и главни аутор студије.

Најновији подаци откривају да су светски океани топлији него икад, а температуре обарају рекорде шесту годину заредом.

Тим научника вођен Нилом Хамершлагом, већ девет година преко сателита прати кретање тиграстих ајкула анализирајући њихово понашање.

„С обзиром на њихову улогу врхунских предатора, ове промене у кретању тиграстих ајкула могу променити интеракције предатора и плена, што доводи до еколошке неравнотеже и чешћих сусрета са људима", истакао је доктор Нил Хамершлаг.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво