Читај ми!

Медвед Жарко, ждребица Искра, белоглави супови... Љубитељи природе оживљавају пријепољски крај

Милешевска колонија белоглавог супа - друга је по бројности у Србији, а о њима и другим дивљим животињама бригу води и удружење грађана, које предводи командир саобраћајне полиције у Пријепољу. Захваљујући бризи и о вуковима, медведима, кажу да локално становништво није претрпело штете, јер све дивље животиње су корисне, али и о њима човек мора да се стара правилно.

Знатижељна Искра питомо дочекује и непознате госте, навикнута на љубав коју има од Вјекослава Јоксимовића и чланове Удружења грађана „Јадовник".

„Наша љепотица, још мало па ћемо момка да јој тражимо. Већ догодине момак мора да се тражи, за удају је", рекао је Вјекослав Јоксимовић из Удружења „Јадовник" из Пријепоља.

И док ждребица Искра, расе кафлингер нема бојазни да приђе, Цаца и Маца избегавају Вјекослава, којем се комшије жале на несташлуке ове две његове штићенице.

„Носе обућу, па ми се жале људи, а не могу да их похватам и вратим у кавез. Препале се, возио сам их у село, натоварио на џип. Кад сам их вратио одозго оне су побјегле куд који и више не могу да их ухватим никако", додаје Вјекослав.

Удружење „Јадовник" брине се и о дивљим животињама у пријепољском крају, поготово у зимском периоду.

Годишње око 36 тона хране извозе на хранилишта за белоглаве супове, медведе, вукове, дивље свиње. Поред тога учествују и у научним пројектима, а Ванда је била прва вучица маркирана у Србији.

„Није било хватања ни маркирања вука, тако да је наука преко те огрлице доста сазнала, односно Биолошки факултет и професор Душко Ћировић, који води и мониторинг тих животиња, преко Србијашума и који хвата животиње, овлашћен је то све да ради и маркира. И ове године, тачније пре месец дана смо маркирали још једног мрког медведа Жарка. Он се креће по Јадовнику, по врлетима горе, па видећемо где ће да заспе и колико се спремио за зиме", испричао је Вјекослав.

Рад удружења подржавају и Србијашуме, локална самоуправа, поједини предузетници.

За младе у Пријепољу волонтирање и рад у природи је начин да се одупру стресу и забораве на пандемију.

„Све више њих је заинтересовано за учешће и за посете, посебно је свима занимљиво то што се ради о дивљим животињама, тачније о маркирањима и о њиховим праћењима, то је нешто што привлачи посебно пажњу код свих, а посебно код младих", рекла је Милица Јоксимовић, такође члан Удружења „Јадовник".

Активизам љубитеља природе буди наду да ће опустела села у пријепољском крају оживети. И то уз очување природног богатства и екосистема, што подразумева одговорно понашање и домаћина и туриста.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво