Читај ми!

Заштита и чишћење океана мора бити приоритет

Из Уједињених нација – позив свим државама – да предузму акцију против климатских промена. Остаје апел на солидарност да би се избегла климатска катастрофа. Лошем стању климе доприноси и загађеност светских вода.

Због тога је успостављен непрофитни систем „Чишћење океана“ у оквиру борбе против климатских промена. Циљ је очистити Пацифик од смећа, пре свега пластичног отпада.

Тај пројекат постоји од 2013. године, а циљ је да се 90 одсто пластичног материјала извади из светских океана до 2040. године. Процењује се да чак 11 милиона тона пластике годишње заврши у океанима.

Финансира се из донација у готовини и од компанија. За сада је сакупљен 51 милион долара.

„Људи нам говоре, идите и очистите плаже, океане, али је то много сложенији посао него што се може замислити пре свега због врсте производа, паковања и недостатка управљања отпадом. Права решења захтевају пуно разумевања, научне доказе који треба да укажу на то шта је ефикасно на дужи рок. На другој страни загађивању океана и плажа доприносе многе компаније кроз своје производе и паковања, јер садрже загађиваче, те компаније не воле да се прича о превентивним мерама јер то утиче на њихову зараду. Ми морамо да решимо проблем“, каже Маркус Ериксен, суоснивач института "5 Gires" из Калифорније.

Део борбе против климатских промена су и протести еколошких организација. У Шведској су протестовали припадници организације Пријатељи за будућност са активисткињом Гретом Тунберг на челу.

„Последњих годину и по дана је био веома чудан период због пандемије вируса, али наравно да климатска криза није нестала, управо супротно, још је ургентније њено превазилажење него раније. Поново ћемо организовати протесте на улицама градова широм света да бисмо показали да нисмо нестали. И даље тражимо акцију и правду за климу“, истиче Грета Тунберг.

Због пораста температуре угрожен је биљни и животињски свет. Услед суша, шумских пожара и сече шума у Аустралији је чак 30 одсто популације коала нестало. Национална фондација за коале тражи од владе да учини више на заштити њихових станишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво