Читај ми!

Имали смо најтоплије лето од када се води евиденција

Европа је ове године имала најтоплије лето од када се води температурна евиденција, али тек незнатно топлије од претходних рекорда за период од јуна до августа месеца.

Европски програм „Коперник“ који прати климатске промене, објавио је да је температура од јуна до августа ове године била за скоро један цео степен виша у односу на исти период од 1991. и 2020. године, преноси Ројтерс.

Ти подаци текућу годину чине најтоплијом до сада, пошто су ранији рекорди измерени 2010. и 2018. године.

Топло лето ове године, још један је тренд који прати феномен ефекта стаклене баште за који су заслужни штетни гасови.

Програм „Коперник" поседује податке о климатским условима и кретањима од 1950. године, а употребљава и остале информације и друге базе података које сежу до средине 19. века.

У саопштењу се додаје да је август ове године уз исти месец 2017. био, на глобалу, трећи најтоплији месец у историји мерења температура. Наиме, био је за 0,3 степена топлији од просека који је забележен између 1991. и 2020. године.

Државе на Медитерану бележиле су рекордно високе температуре, посебно је источни европски део био топао, док су температуре на северу старог континента биле испод просека.

Организације за заштиту животне средине позвале су на одлагање конференције КОП26, која је одложена прошле године због кризе изазване короонавирусом, а која би требало да се одржи од 31. октобра до 12. новембра у Глазгову.

Обично, делегати из више од 190 земаља присуствују годишњим разговорима, али с обзиром на то да се многе земље боре са ковидом 19, а сиромашније државе се боре за приступ вакцинама, могуће је да ће догађај бити опет одложен.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво