Читај ми!

Палић најбољи пример како се чува природа

Пројекат заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш, вредан 7,8 милиона евра, који се трећу годину реализује са Немачком развојном банком, треба да врати еколошку равнотежу језерима, а Палић купачима. Многобројне активности планиране овим пројектом треба да буду завршене до краја ове године.

Суботица више од деценије има модеран пречистач отпадних вода које се уливају у Палићко језеро. Пројектом санације, у постројење су уграђени су нови филтери којима је концентрација фосфора смањена на минимум. У насељу Палић је изграђено је 17 километара канализације, што је омогућило да се око 1.000 домаћинстава прикључи на нову мрежу.

„Завршена је изградња потисног канализационог вода који ће отпадне воде прикупљати и каналисати од насеља Палић до градског постројења за прераду отпадних вода“, каже директор ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица, Ђерђ Шугар.

Радници јавног предузећа „Палић Лудаш“ засадили су око 5.000 нових садница како би ојачали заштитни зелени појас око језéрá,а селективни излов инвазивних врста рибе и порибљавање квалитетнијим сортама, ради се неколико пута годишње.

„Оно што је било предвиђено, то је 50 тона бабушке да се излови из Палићког језера из четвртог сектора. То смо срећно урадили јер је више од 80 тона бабушки изловљено“, рекла је Марта Добо, директорка ЈП „Палић Лудаш“.

Бициклистичка стаза са обе стране палићког језера биће готова до краја маја, а два километра нове саобраћајнице за двотокаше су већ у употреби.

„Све садржаје искористимо колико стигнемо, сад је на реду бицикл. Могу вам рећи задовољни смо, чак пријатно изненађени“, каже Раде Еркић из Земуна. 

Стручњаци упозоравају да све што је урађено са спасавање језéрá, грађани треба да сачувају достојном пажњом и бригом.

„Да се спречи илегални риболов, зато што наноси непроцењиву штету овом пројекту, чија је главна компонента – биодиверзитет“, истиче Марко Стојчић, стручни консултант пројекта- 

Пројекат ревитализације језéрá Палић и Лудаш треба да буде завршен до краја ове године. То се односи и на аква-парк покрај палићког језера који се гради из државног буџета. Јер за безбедно купање у Палићу, биће потребно још неколико година, када се очекује да све мере прочишћења воде коначно дају резултате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво