Читај ми!

Са Антарктика се одвојио огроман ледени брег

Велики ледени брег, отприлике 20 пута већи од Менхетна, откинуо се од дела Антарктика, двадесетак километара од Британске истраживачке опсерваторије на Јужном полу.

Разлог одвајања брега са ледене плоче Брунт, је константно стварање пукотина током протекле деценије. Ледени брег је површине 1.270 квадратних километара и дебљине од око 150 метара, навели су истраживачкој опсерваторији. 

Ледени брег јесте велики, али не толико огроман као ледени брег који се одвојио 2017. године претећи да се насука на острво Јужна Џорџија.

Џиновски ледени брег А-68А у јужном Атлантском океану се иначе распао у неколико комада три и по године након што се одвојио од Јужног пола.

Због одвајања санти леда, управо је и пресељена једна истраживачка станица, јер је постојала опасност од пукотина које се шире.

У последњих десет година, примећене су три увећане пукотине.

„Ово је ситуација која стално има неки нови развој. Пре четири године преселили смо истраживачку станицу Хали како бисмо је осигурали од пукотина и то је била мудра одлука, јер би ледене брег могао да је однесе", рекао је Сајмон Грод, директор у Истраживачкој опсерваторији.

„Наш посао је сада да будно пратимо ситуацију и проценимо сваки потенцијални утицај тренутних пукотина. Редовно ревидирамо своје планове за непредвиђене случајеве како бисмо осигурали сигурност нашег особља, заштитили истраживачку станицу и одржавали услове за научни рад", додао је Хали.

Едријан Лакмен, истраживач са Универзитета Свонси, помно је пратио сателитске снимке настајања пукотина и одвајања санте леда.

„Иако је ломљење делова антарктичког леда један уобичајени процес, ипак је посебно узбудљиво када пратите одвајање овако великих брегова. Време ће показати да ли ће ово одвајање покренути још комада да се одломе у наредним данима и недељама. На Универзитету проучавамо развој пукотина ледених плоча јер неке доводе до одвајања санти, а неке неке не. Такође није јасно да ли је, и у којој мери, одвајање ледених плоча последица климатских промена, јер је ово и природни ток", изјавио је Лакмен.

Овакви догађаји могу да утичу на пораст нивоа мора, а све је већа забринутост због потенцијално незаустављивог топљења Леденог покривача западног Антарктика пошто топлија вода продире у базу унутрашњих ледника.

Према Европској свемирској агенцији, последње велико одвајање леда са плоче Брунт, десило се 1971. године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво