Читај ми!

Линцура је чудотворна биљка, али у умереним количинама

Корен линцуре је од давнина познат у нашем народу и готово да нема куће у селима у околини Таре, Златара, Златибора, Голије која нема ракијицу од линцуре.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, народни травар Момчило Антонијевић истакао је да је линцура чудотворна биљка и да наш народ има пуно поверења у њу.

"На латинском се назива „генцијана лутеа". Линцура своје име дугује илирском владару Генцијуму, који је живео са својим илирским племенима на нашим просторима", истакао је травар.

Додаје да је линцура један од најбољих народних лекова за јачање организма и посебно се препоручује људима који су прележали неку тешку болест. Такође стимулише и рад органа за варење, јетре и желуца јер садржи амарогентин, горку лековиту супстанцу. Треба напоменути да се користи само корен линцуре.

„Линцура је строго заштићена врста у природи. На планинама у западној Србији људи се баве узгојем ове биљке", истакао је Момчило Антонијевић.

Треба истаћи да људи често мешају линцуру са биљком чемериком која је јако отровна. Зато је потребно добро проверити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво