Читај ми!

Ватра уништава екосистем Килиманџара

Упркос томе што у гашењу пожара учествују стотине људи – ватрогасци и добровољци из околних села, студенти, ватра која данима пржи обронке Килиманџара прети да уништи један од најбогатијих екосистема на свету.

Успавани вулкан у Танзанији гори од недеље. Ватра је кренула из једног од нижих кампова које планинари користе за преноћиште током успона уз планину, пише Њујорк тајмс.

Ниско, суво растиње брзо је захватила ватра захваљујући повољном ветру. 

Ватрогасцима који се смењују на терену придружују се бројни добровољци из околних села, а надлежне службе у четвртак су упутиле и хеликоптер на Килиманџаро, да би помогао у гашењу пожара.

„Како бисмо повећали ефикасност у гашењу ватре, почели смо да користимо хеликоптер после подне“, рекао је министар за природне ресурсе Танзаније Хамиси Кигвангалија.

Према његовим речима, биће упућено још летелица како би се пожар ставио под контролу, преноси Ројтерс.

Упркос напорима великог броја људи, огромна површина већ је згариште, а екосистему је нанета велика штета чији опсег није могуће проценити.

„Ватра која брише живи свет пред собом креће се екосистемом који је један од најразноврснијих на планети. Читава земља схвата ситуацију озбиљно“, истакао је Падили Микомангва, стручњак за очување природе који је стациониран у највећем граду у Танзанији, Дар ес Саламу.    

Пожар је избио у области Вона, где је одмаралиште за планинаре који за пењање користе руте Мандара и Хоромбо.

Килиманџаро је висок 6.000 метара и годишње се на њега пење око 50.000 планинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво