Научници у чуду – кит са једним дахом ронио скоро четири сата!

Биолози су остали запањени након што је кивјеов кљунасти кит са једним удахом провео скоро четири сата дубински ронећи. Неочекивано посматрање показало је научницима да има још много тога да науче о овим китовима средње величине.

Научници са Универзитета Дјук и Истраживачког удружења „Каскадија“ забележили су невероватан зарон током истраживања спроведеног код обале Северне Каролине 2017. године.

Кивјеов кљунасти кит, са ознаком "ZcTag066", направио је два рекордна зарона, оба пута остајући скоро три сата под водом након удисања ваздуха на површини. Недељу дана касније, кит је надмашио сам себе, задржавши дах 3 сата и 42 минута.

„Испрва нисмо веровали, јер су они на крају крајева сисари, а било који сисар да проведе толико под водом чинило се да је просто невероватно“, каже за портал Гизмодо Никола Квик, главни аутор истраживања и биолог са Универзитета Дјук.

Рекордни зарон десио се током петогодишње студије током које су Квик и његове колеге мериле време које је потребно кивјеовим кљунастим китовима у њиховим дубинским потрагама за храном.

Током зарона, китови роне и на дубине од три километра ловећи лигње и рибе.

Нажалост, два бележења рекордних зарона морала су да буду изузета из примарног истраживања, јер су се десила 17 и 24 дана након изложености морнаричком једносатном сонарном сигналу.

Могуће је да је сонар утицао на његову уобичајену праксу роњења.

Ипак, научници истичу да су ова два екстремна зарона најбољи показатељи колико заиста ова врста китова може да проведе под водом уз један удисај.

На почетку студије, чији су налази објављени у Journal of Experimental Biology, стручњаци су проценили да би китови могли да проведу највише 33 минута током дубинских зарона, након чега би морали да изроне и удахну ваздух.

Због орки не проводе много времена на површини

Кивјеови кљунасти китови су веома плашљиви, јер су развили фасцинантне стратегије избегавање предатора, посебно орки. Због тога је научницима било веома тешко да их означе сателитским одашиљачима.

„Зато што проводе тако мало времена на површини, било је потребно да море буде мирно и да искусни посматрачи трагају за њима. Просечно проведи око два минута на површини, па качење одашиљача тражи посвећену посаду и покретљив чамац“, објашњава Квик.

Успели су да означе 23 кита и прате их од 2014. до 2018. године.

Укупно су забележили више од 3.600 зарона, а просечно су под водом проводили 59 минута. Најкраћи зарон износио је 33 минута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво