Ритуал убијања 250 китова и 35 делфина на Фарским острвима

Мрачне фотографије показују да је море обојено у јарко црвену боју, јер је на Ферским острвима „заклано“ више од 250 китова, као део "Grindadràp", годишње традиције у региону.

Контроверзни ритуал, за који се верује да постоји већ 1.000 година. Непрофитна организација „Sea Shepherd" саопштила је да је почетком недеље у Хвалби убијено 252 кита и 35 делфина.
Позивајући се на традицију предака као "варварску праксу", организација је поделила фотографије које приказују ловце у води који убијају несрећне животиње.

У овом пиру учествовало је око 70 чамаца, као и људи који су животиње убијали на плажи. Део меса може и да се прода, по жељи убице.

Сваке године око 100.000 китова плива у морима у близини Фарских острва, архипелага у Северном Атлантику између Норвешке и Исланда. Иако сви ловци морају имати дозволу за лов, ова пракса често наилази на бунт активиста за права животиња, укључујући и Друштво плаве планете, која наводи да су животиње 'брутално и окрутно заклане'.

Непрофитна организација за очување животне средине „Орка" такође је објавила на Твитеру:
"Прелепој породици китова који су брутално убијени на данским Фарским острвима, дубоко нам је жао ... Наставићемо да се боримо за окончање овог лудог крвног спорта ... Молим вас бојкотујте Фарска острва! "

Још 2014. године организација „Sea Shepherd" је успела да заустави клање и спаси „стотине" животиња.

Међутим, напори организације показали су се као "мач са две оштрице", јер су покренули доношење локалног закона којим је било којим бродовима забрањено да уђу у архипелаг.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво