УН: Температуре би могле да пређу кључни праг до 2024. године

Светска метеоролошка организација упозорила је да би глобалне температуре на годишњем нивоу у наредних пет година, први пут, могле да пређу кључни праг од 1,5 степени Целзијуса.

Метеорошка агенција УН наводи да метеоролози предвиђају да постоји 20 одсто шансе да ће температура на глобалном нивоу бити 1,5 степени Целзијуса виша од прединдустријског просека током најмање годину дана, у периоду између 2020. и 2024. године. 

Иначе, у Сибиру је постигнут нови температурни рекорд јер су просечне температуре у јуну, другу годину заредом, значајно повећане. 

АП подсећа да су се државе широм света 2015. године сагласиле да ће ограничити глобално загревање на ниво од 1,5 степени Целзијуса.

Према наводима научника, просечне температуре широм света већ су сада најмање један степен Целзијуса више него у периоду између 1850. и 1900. године због емисија стаклене баште које је узроковао човек.

Светска метеоролошка организација, чије је седиште у Женеви, наводи да постоји шанса од 70 одсто да ће праг од 1,5 степени Целзијуса бити премашен за само месец дана у периоду између 2020. и 2024. године.

Kако се наводи, очекује се да ће у периоду од пет година просечне температуре на годишњем нивоу бити од 0,91 до 1,59 степени више од просека забележеног у прединдустријском периоду.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво