Облаци бомбардовали аргентински град – ледени пројектили величине фудбалске лопте

Град који је падао у Аргентини пре две године изненадио је научнике, који су у недавној студији утврдили да би „пројектили“ који су падали могли да буду највећи који су до сада измерени.

„Просто невероватно. Ово су екстремно велике димензије које би могли да очекујете од града“, каже Метју Кумџијан са Пен стејт универзитета у САД.

Џиновски пројектили бомбардовали су аргентински град Виља Карлос Паз пре две године, али су тек у недавно окончаној студији подробније испитани.

Процењено је да је највећи комад леда био пречника 23 центиметра.

Међутим, пошто рекордер није сачуван односно измерен, већ је његова величина процењена на основу снимака, не може да буде званично проглашен за највећи који је до сада измерен.

Стручњаци, ипак, имају разлога за своје тврдње, јер су пројектиле сличне величине забележили и измерили становници аргентинског града.

Викторија Друета, која се нашла на улици када је олуја почела, покупила је један од комада леда и измерила дужину од 18 центиметара, и то након пада због којег је изгубио на величини.

Град настаје у кумулонимбусима са јаком узлазном струјом, која одвлачи водене капи из облака у више слојеве где је температура нижа. Капи се тамо заледе и поприме облик лопте, односно претварају се у град.

Зависно од снаге узлазне струје капи ће се повећавати, односно на њих ће се накупљати још капи, све док не постану претешке и када узлазна струја која их је понела не може више да их одржи њихову масу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво