На Копаонику поново горски јелен

Европски јелен поново ће настањивати Копаоник. Првих 20 јединки од синоћ се налазе у узгајалишту Националног парка, где су обезбеђени сви услови за њихово неометано размножавање. У плану је насељавање и друге дивљачи.

Рика јелена одзвањаће Копаоником. Невероватан подухват с обзиром на то да последњи писани подаци о овој врсти датирају из 19. века, у радовима Јосифа Панчића.

„Данас се европски или горски јелен враћа на Копаоник, чекају нас нови задаци – дивокоза и велики тетреби. Мислим да ћемо тада завршити оно што смо планирали у вези са врстама које су некада живеле на овим просторима и задовољан сам што се први део тог плана завршава“, каже Бојан Миловановић, директор Националног парка Копаоник.

Узгајалиште је рађено по узору на најефикаснија у свету, са максималним степеном заштите

Мирко Дугалић, извршни директор Парка, истиче да је површина од око 200 хектара заграђена жичаном оградом дугом девет километара. 

„Данас убацујемо првих 20 јединки европског јелена, од 36 планираних“, прецизирао је Дугалић. 

Јединке су транспортоване из Националног парка Фрушка гора који их узгаја од 2008. године. У питању је успешна сарадња два национална парка и надлежног министарства на пројекту "Повраћај европског јелена у централну Србију".

„Од тог запата испустили смо прве јединке у отворени простор Националног парка Фрушка гора и са насељавањем завршили 2014. године. Поред овога, ове године, пребацили смо 40 јединки на простор Таре“, објаснио је Данко Цупара из Националног парка Фрушка гора.

Капитална инвестиција вредна 44 милиона динара. Највећи део новца обезбедио је Национални парк Копаоник, док је део средстава обезбеђен пројектом Управе за шуме.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво