Доказано: И кућне и велике мачке могу бити заражене коронавирусом

Власнике кућних љубимаца дуго је бринуло да ли они могу оболети од коронавируса, али сада је потврђено - домаће мачке могу бити заражене и показавати симптоме болести, преноси Би-Би-Си.

Kако је наведено, две мачке у држави Њујорк биле су позитивне на тесту на коронавирус, након што су показале благе респираторне тегобе, саопштили су из Министарства пољопривреде САД (УСДА) и Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Случајеви нису повезани, односно мачке нису биле у истој породици. Није потврђено да је ико од људи који су живели са првом мачком позитиван од коронавирус, па се сматра да га је мачка добила од члана домаћинства који је био без симптома или од некога изван њихове куће.

ЦДЦ и УСДА позвали су људе да не напуштају своје љубимце, јер, како је истакнуто, „нема доказа да кућни љубимци имају улогу у ширењу вируса у САД“.

Уместо тога, они препоручују држање мачака у затвореним просторима где је то могуће.

Ово нису прве животиње у САД које су заражене коронавирусом. Раније је тигар у зоолошком врту у Њујорку био позитиван на тесту.

Такође, једна мачка у Хонг Kонгу је крајем марта била заражена коронавирусом, али није показивала симптоме.

У међувремену, још седам животиња из породице мачака у њујоршком зоолошком врту Бронкс позитивно је тестирано на присуство коронавируса, преноси Си-Ен-Ен. 

Три тигра и три афричка лава показали су симптоме почетком априла када је зоолошки врт објавио да је малајски тигар, позитиван на коронавирус. Још један тигар је такође тестиран са позитивним резултатом, иако није показао симптоме.

У зоолошком врту кажу да се свих осам животиња понаша нормално и да једу добро.

Мачке је вероватно, како преносе медији, заразио члан особља, мада није јасно како се то догодило.

Зоолошки вртови у Њујорку су затворени од 16. марта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво