Модроврана птица селица зиму проводи у Африци

Центар за маркирање животиња, који ради при Природњачком музеју из Београда почетком марта примио је изванредну вест из далеке Африке. Јединка модровране, која је у Србији ради праћења сеобе обележена ножним прстеновима, пронађена је на фарми у близини Отјиваронга у Намибији. Локални фармер спасао је изнемоглу шарену птицу која је потом допремљена у намибијски центар за опоравак дивљих животиња.

Модроврана је на левој нози носила метални прстен са ознакама Mus Belgrade и бројевима 304956, а на десној пластични жути прстен са црним натписом ВW3. Њу је као младунца на гнезду 12. јула 2019.године у околини Бачке Тополе обележио орнитолог Јожеф Шихелник.

Птица је пронађена након путовања које је трајало 231 дан на удаљености од чак 7.368 километара од места излегања. Према сазнањима др Далиборке Станковић која ради у Центру за маркирање животиња, ово је први пут да је у Србији обележена модроврана пронађена на толикој удаљености и у том делу света.

Након тронедељног опоравка птица је 17. марта пуштена на слободу, а орнитолози очекују да ће се након дуге пролећне сеобе вратити у близину места излегања где би могла да започне гнежђење.

Модроврана је селица која зиму проводи у подсахарској Африци. У Србију долазу крајем априла, а напушта је крајем септембра. То је птица величине градског голуба која се гнезди на отвореним стаништима. Гнезда смешта у дупље старих стабала и лесних одсека, а храни се крупним инсектима, малим гмизавцима, водоземцима и сисарима. Угрожена је нестајањем станишта услед интензивирања пољопривреде, смањењем броја стабала са одговарајућим дупљама, интензивним коришћењем пестицида и криволовом на сеоби.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, са својим локалним партнерима, већ 17 година ради на активној заштити националне популације модровране. За то време, кроз програм постављања дрвених кутија за гнежђење, војвођанска популација повећана је са 15 на више од 250 парова, што представља највећи успех у заштити угрожених врста птица у Србији.

Осим у Војводини, кутије за гнежђење постављене су широм Неготинске крајине и у околини Београда.

Истраживачи из Италије су, захваљујући сателитском праћењу, открили да модровране прелећу Сахару на висини од 4.000 метара брзином од чак 113 километара на час.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво