Читај ми!

Који је најпоузданији и најтачнији метод мерења интелигенције

Постоје разни начини за мерење интелигенције, а један од најпоузданијих нуди тестирање у организацији Менса.

Да ли сте се икада запитали колико износи ваш квоцијент интелигенције? Иако није могуће тачно одредити колико је нека особа интелигентна, стваране су различите методе како би се измерио ниво нечије интелигенције.

„Како у свету постоји много различитих писама, исто тако можемо рећи да постоји и много различитих метода да се тестира интелигенција. У Менси се користе психометријске методе тестирања и те методе су једино поуздано стредство мерења интелигенције с обзиром да није предуслов одређена култура, језичко познавање, математичко познавање итд. Што се тиче онлајн тестова, многи људи покушавају да се тестирају, али то нису поуздани тестови, то нису контролисани услови, тако да искључиво контролисани услови као што су код нас у Менси“, каже Сара Тврдишић, координатор Менсе у Београду.

Удружење Менса окупља људе различитог узраста и интересовања, а који су на тесту остварили резултат који може да постигне само два процената популације.

„Да би се стекао услов да неко постане члан потребно је да се оствари резултат према Кателовој скали 148 квоцијената или према Векслеровој скали минимум 130. Након тестирања људи који су заинтересовани, а који су остварили тај резултат, могу да нам се придруже и да учествују у различитим активностима као што су окупљања, размена информација... На крају се чланови Менсе спријатеље и постану јако добри пријатељи и окупљају се око разних друштвено корисних идеја“, додаје Твдришићева.

Квоцијент интелигенције представља количник резултата које је нека особа остварила на тесту и старости те особе. Менсин тест квантификује логику и урођену интелигенцију која није могуће да се научи.

То значи да не постоји начин да се особа припреми за тестирање. Ипак, увек постоји добра воља. На сајту Менсе можете испратити када је наредно тестирање.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво