Читај ми!

Фонд за науку одобрио финансирање 105 идеја српских научника

У оквиру Програма ИДЕЈЕ, Фонд за науку Републике Србије ће у наредне три године финансирати 105 пројеката на којима ће учествовати 1.064 истраживача из 98 научно-истраживачких организација у Републици Србији.

Програм ИДЕЈЕ, највећи и најсложенији програм Фонда за науку, омогућава финансирање пројеката који се базирају на новим идејама које могу у будућности имати значајни утицај на развој науке и истраживања, привреде, али и друштва у целини.

Сви предлози пројеката оцењивани су према критеријумима научнe изврсности, утицаја и реализације.

Након двостепене евалуације предлога пројеката коју су спровели независни инострани стручњаци, на коначној листи пројеката који су одобрени за финансирање налазе се предлози пројеката из разноликих научних области.

39 из природних наука са укупним буџетом од 11,82 милиона евра, 23 из техничко-технолошких наука са укупним буџетом од 6,56 милиона евра, 19 из (био)медицинских наука са укупним буџетом од 5,66 милиона евра и 24 из друштвених и хуманистичких наука са укупним буџетом од 5,95 милиона евра.

Овај програм је од велике важности за српску науку јер ће у оквиру овог програма више од 1000 истраживача добити подршку Фонда за науку да реализује своје научне идеје, али ће такође подршку имати и 98 научних институција које ће добити додатна средства и опрему.

„Веома се радујемо почетку реализације ових пројеката и будућим резултатима које ће они донети. Овај конкурс је био изузетно компетитиван“, изјавила је др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда за науку Републике Србије.

У новом систему конкурисања, инострани рецензенти оцењују научну изврсност пројекта, али и читав низ других параметара. Стога, не значи нужно да пројекти који нису добили финансирање нису имали добру идеју или пројектни тим, већ да су други пројекти били боље рангирани према свеукупним критеријумима и оценама независних евалуатора.

Фонд за науку је обезбедио објективну и независну евалуацију предлога пројеката у којој су учествовали експерти из 60 земаља света. Сви евалуатори који су оцењивали пројекте су инострани научници - доктори наука са дугогодишњим радним искуством, искуством у оцењивању пројеката и значајним научним резултатима.

„Имајући у виду да је 917 тимова са 9.096 истраживача из 202 научно-истраживачке организације конкурисало на програм, ми смо уз подршку Владе Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Светске банке обезбедили повећање буџета са 24 на 30 милиона евра, захваљујући чему је подршку добило 105 пројеката“, каже др Ђурић.

Како др Ђурић Јовичић истиче, Србија има сјајне научнике и Фонд за науку ће наставити да подржава квалитетне пројекте.

Фонд за науку планира у децембру ове године отварање два нова програма, један намењен сарадњи науке и привреде за чистију животну средину и други, намењен друштвеним и хуманистичким наукама.

У плану је и отварање три нова програма у марту 2022. године. Српска наука може дати врхунске научне резултате, а Фонд за науку ће радити на томе да се истраживачима обезбеди што више прилика за финансирање. Фонд за науку је млада институција, и иако реализује већ пет програма, развој институције је још увек у току.

„У наредном периоду ћемо наставити да радимо на унапређивању и поједностављењу одређених процедура, а партнери у томе ће нам бити фондови за науку у ЕУ, али и наша научна заједница“, наводи она.

Недавно су примљени у чланство међународне организације Science Europe која окупља најважније институције које финансирају научна истраживања у Европи. Фонд за науку ће наставити да јача сарадњу са партнерским институцијама у Европи и свету, у циљу развоја нових програма и заједничких сарадњи и финансирања научно-истраживачког рада.

Укупан буџет Програма ИДЕЈЕ износи 30 милиона евра и намењен је реализацији пројеката, куповини савремене опреме, материјала и хемикалија које су потребне за истраживања, улагању у истраживаче и научно-истраживачке организације, као и запошљавање младих истраживача.

Носиоци пројеката су научноистраживачке организације из Београда (84), Новог Сада (14), Ниша (5), Чачка (1), Крагујевца (1), а као партнери на пројекту учествују  научно-истраживачке организације из Београда, Бора, Чачка, Крагујевца, Ниша, Новог Сада, Сомбора, Суботице и Врања.

Међу 105 одобрених пројеката за финансирање нашло се 98 научно-истраживачких организација: 56 факултета, 36 институтa, 3 иновациона центра и 3 универзитета. Одобреним пројектима руководи 57 научница и 48 научника из Србије.

Средства за финансирање пројеката су обезбеђена из буџета Републике Србије и пројекта Светске банке - пројекат Serbia Accelerating Innovation and Entrepreneurship Project (SAIGE). 

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи