Читај ми!

Добро јутро, Колумбо! Викинзи у Северну Америку стигли у 11. веку

Викинзи су се населили у Северној Америци пре тачно хиљаду година, више векова пре него што је Кристифор Колумбо стигао у Америку, показују резултати нове студије.

Научници кажу да је нова техника датирања која анализира годове дрвећа пружила доказе да су викинзи основали насеобину у канадском Њуфаундленду 1021. године, јавља Би-Би-Си.

Одавно је познато да су Европљани стигли до Америке пре Колумбовог доласка у Нови свет 1492. године. Ово је, међутим, први пут да су истраживачи дали тачну годину.

Аутори студије објављене у часопису Природа (Nature), наводе да су анализирали годове три дрвета посечена за нордијско насеље Ланси Медоуз у Њуфаундленду, у Канади.

Користећи референтни сигнал атмосферског радиокарбона произведеног раније датираном соларном олујом, успели су да открију да је „тачна година када је дрво посечено“ – 1021. година.

Знало се да се таква соларна олуја – велика количина зрачења које је Сунце „послало“ ка Земљи – догодила 992. године, наводе научници.

То им је омогућило да одреде тачнији датум изградње насеља од претходних процена које су гласиле: око 1000. године наше ере.

„Довођење у везу ових комада дрвета са нордијским становништвом засновано је на детаљном истраживању које је претходно спровела организација Паркови Канаде“, наводи се у студији и истиче да постоје јасни докази да је узорковано дрво обрађивано металним алатима.

Додаје се да је насеље Ланси Медоуз било база из које се кретало у поход на друге локације, укључујући јужније регије.

Аутори кажу да ово откриће представља важну тачку за будућа истраживања последица првих трансатлантских активности, попут преноса знања и потенцијалне размене генетских информација и болести.

Археолошко налазиште Ланси Медоуз, на Унесковој је листи светске баштине и налази се на најсевернијем врху острва Њуфаундленд. Прво је и једино познато место које су основали викинзи у Северној Америци и најранији доказ европског насељавања у Новом свету.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво