Читај ми!

Иновације – од идеје до привреде засноване на знању

Према извештају Европске комисије, Србија је у области иновација у последње три године остварила раст од око 30 одсто. Повољан пословни и иновациони амбијент покретач је економског и друштвеног развоја земље.

Решење за реалан проблем или потребу – то је иновација. У протеклих 10 година више од 300 различитих нових, иновативних, производа и услуга нашло је своје место на тржишту и креаторима донело зараду од 11 милиона евра.

„Производ Candberol представља природни екстракт чилеанске бобице који је испољио једно неочекивано дејство, а то је да кандиду која је у једној патогеној форми која је присутна у усној дупљи преведе у непатогени облик који не прави проблеме пацијенту“, каже предузетник Бојан Павловић из компаније „Фитонет“.

Научна открића, нова технолошка решења и креативне идеје подижу квалитет живота и воде у привреду засновану на знању која више зарађује.

„У том једном синергичном раду, с једне стране привреде, а са друге стране научно-истраживачког сектора ми можемо доћи до неких врхунских резултата који су позитивни и за једне и за друге, јер онда имамо производе у привреди који су иновативни, који нам уводе нове технологије и који подижу друштвени стандард и квалитет живота на један виши ниво“, истакла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

За програме које развија, Фонд за иновациону делатност добија све више новца из државног буџета, али и из Европске уније – за десет година постојања преко Фонда обезбеђено је више од 40 милиона евра.

„Иновације су кључне како би Србија ишла у корак са другим земљама, зато је неопходно улагање у људе, у технологију. Оне омогућују стварање конкурентног окружења и нових радних места како би се избегла миграција младих и пружиле нове могућности“, објашњава Мартин Клауке, шеф сектора за управљање пројектима Делегације ЕУ у Србији.

Прилику да конкуришу за нова бесповратна средстава иновативна предузећа и научно-истраживачке организације имаће у новембру.

„Подршка Фонда за иновациону делатност кроз средства Европске уније од круцијалног је значаја да би неки мали пројекти који иначе не би видели светлост дана, могли да буду доведени до финалне фазе и комерцијализације“, нагласио је Бојан Павловић.

Примарни циљ науке јесте да се унапреди људско знање научним открићима, а циљ бизниса су раст и зарада. За јачање једне земље непходно је стварање пословног и иновациног амбијента, јер када иновација успе корист има читаво друштво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво