Читај ми!

„Руски Хабл“ у свемиру 2025. године

Русија је издвојила око 3,7 милијарди рубаља (педесет милиона долара) за изградњу најсавременијег свемирског телескопа чији ће инструменти, као Хаблови, снимати и у ултраљубичастом спектру и досегнути до делова космоса недоступних за посматрање са Земље.

Како наводи РИА Новости, руска свемирска агенција Роскосмос и њена подружница Лавочкин потписали су уговор о изградњи Спектр-УВ, а радови би требало да буду завршени до краја 2025. године, преноси Раша тудеј.

Инструменти Спектр-УВ ће вршити посматрање у ултраљубичастом спектру делова свемир акоји су недоступни инструментима са земљњ. Бић лансиран у свемир, на сличан начин као амерички Хабл, и омогућиће истраживачима да проучавају звезде, галаксије и црне рупа, као и атмосферу планета и егзопланета и комета.

Руски свемирски телескоп ће бити опремљен и спектрографима и камерама за производњу висококвалитетних слика.

Спектр-УВ је већ други телескоп који је Русија најавила овог месеца. Прошле недеље је откривено да је Оптичко-ласерски центар у Алтају добио налог за изградњу земаљског оптичко-ласерског система за посматрање сателита, што ће омогућити да се прати њихово стање са Земље. Такође, овај систем ће моћи да утврди каква је опрема на страним сателитима и да открије свемирски отпад који прети руској опреми у орбити.

Телескоп ће се налазити у округу Змеиногорск у Алтајској покрајини одакле су могућа оптимална посматрања с обзиром на атмосферске и друге услове.

Почетком године руски научници поринули су подводни телескоп у језеро Бајкал, најдубље слатководно језеро на свету. Ова опрема је намењена за откривање високоенергетских космичких честица, а спуштена је на дубину до које није допрла никаква нечистоћа, што повећава могућност за откривање ових честица. Захваљујући овим подацима, научници верују да ће сазнати више о догађајима у свемиру пре више милијарди година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво