Читај ми!

Откривена најмања црна рупа најближа Земљи

Астрономи мисле да су открили сићушну црну рупу, тако мале масе да су морали да смисле ексклузивну категорију у коју би је сврстали. Осим што је мала, ова црна рупа нам је и најближа.

Удаљену око 1.500 светлосних година од наше планете, у сазвежђу Јенорога у Млечном путу, научници су имали среће да открију црну рупу која је по досадашњим подацима најближа Земљи.

Због необичних својстава и сазвежђа у коме је откривена, научници са Универзитета у Охају који су је открили, одлучили су да је назову „Једнорог“.

„Када смо анализирали податке, ова црна рупа, Једнорог, једноставно је искочила“, каже астроном Таринду Џајашингве. „Зашто је нисмо раније открили? Изгледа да смо имали спуштене астрономске ролетне“, додаје научник.

Маса црне рупе

Теоријски, црне рупе могу бити различите масе – од „сићушних“ до супермасивних дивова који покрећу срца галаксија. Међутим, када је реч о црним рупама насталим гашењем језгара мртвих звезда, астрономи су током година пронашли неке „масивне празнине“.

На пример, ако се угаси звезда која има масу мању од 2,3 масе нашег Сунца, општа теорија релативитета каже да ће она постати неутронска звезда или бели патуљак, а не црна рупа. До недавно, није пронађена ниједна црна рупа мања од пет соларних маса.

 

Пре него што су астрономи успели да пронађу мање црне рупе, њихово постојање је било толико непоуздано да су, када су приметили да оближњу џиновску црвену звезду нешто привлачи, у почетку су одбацили могућност да би то могла бити мала црна рупа.

Али Џајашингве је на то гледао из другачије перспективе. Као докторанду, ментор му је рекао да је могуће да постоје и мале црне рупе и он је желео да то истражи.

Најједноставније решење

Анализирајући податке из различитих телескопских система и сателита, пажњу је усмерио на црвеног џина у сазвежђу Једнорога који је био у последњој фази живота.

Брзина звезде и начин на који ју је гравитација вукла, сугерисали су да постоји црна рупа око ње која је вуче. Израчунато је да би величина овог мрачног и тихог сапутника требало да буде приближно три соларне масе.

„Као што Месечева гравитација утиче на Земљине океане и привлачи их ка себи и одбија од себе, производећи тако плиму и осеку, тако и црна рупа искривљује звезду у облик сличан лопти за рагби“, објашњава астроном Тод Томпсон, који је био члан тима који је раније открио мале црне рупе.

„Најједноставније објашњење је да се ради о црној рупи – а у овом случају се испоставило да је најједноставније решење уједно било и највероватније“, додаје Томпсон.

Црне рупе нам говоре шта се дешава са звездама

Деценијама научницима није било јасно да ли ишта постоји у том огромном простору између две мртве звезде.

Новооткривени „Једнорог“ се сада придружује још неколицини патуљастих црних рупа које ће помоћи да се реши ова мистерија. Резултати још увек нису званично потврђени, али за сада се чини да постоје добри изгледи да се то догоди.

„Мислим да нас ово подручје истраживања гура према томе да стварно мапирамо колико у свемиру око нас има црних рупа мале, средње и велике масе“, сматра Томпсон. „Јер сваки пут када откријемо неку, она нам даје одговоре које звезде се гасе, које ће да експлодирају, а које се налазе негде између“, додаје научник.

Ко зна колико још сићушних црних рупа чека да буде откривено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво