Читај ми!

Мумије папагаја – доказ широке трговинске мреже у прехиспанском Чилеу

Изгледа да су становници Јужне Америке држали птице као егзотичне љубимце, а њихово перје је цењено у изради шешира и украса за главу. Све до пре 900 година људи су преносили папагаје и црвено-модре аре преко Анда у северни Чиле, где су имали обичај да их мумифицирају.

Научници су до овог открића дошли пошто су анализирали остатке птица пронађене на најсувљем месту на Земљи - у чилеанској пустињи Атакама. Изворно станиште птица, Амазонија, удаљено је око 500 километара и има много влажнију климу.

Караванска рута преко Анда

Главни аутор истраживања Хосе М. Каприлес, антрополог са Државног универзитета Пенсилванија, датира старост мумија птица у раздобље између 1100. и 1450. године, када је забележен пораст трговине у регији. Тада су каравани лама преносили робу преко Анда. „Невероватна је чињеница да су живе птице транспортоване преко планина високих 3000 метара", каже Каприлес. „Морали су да их пренесу преко огромних степа, по хладном времену и по тешко проходном терену до Атакаме. И морале су да остану живе."

Превоз птица преко тако неприступачног терена био је могућ захваљујући способности вођа каравана. „Они су морали добро да познају еколошки карактер природних станишта птица и како да их одрже у животу током дугог путовања", каже Каприлес.

Надовезујући се на ранија истраживања, нова студија показује да су караванске руте опстајале чак и док се регион политички цепао на мање центре локалне власти.

Пасји живот егзотичних птица

Каприлес и колеге испитали су мумије птица и перје који се чувају у музејима северног Чилеа. Открили су да су птице јеле исто што и сељаци који су их купили. То доказује да су животиње живеле на новом станишту дуже време. Већина птица мумифицирана је у периоду између пада културе Тиванаку, која је вековима владала тим подручјем, и успона Инка.

Мумије птица обично су налажене у гробовима људи. Знатан број њих откривен је на гробљу у Пики, граду-оази који је служио као центар трговине. Многе птице су мумифициране са широко отвореним кљуном и избаченим језиком. Другима су крила била раширена као да лете. „Немамо идеју зашто су тако мумифициране", изјавио је Каприлес. „Очуване су у добром стању зато што им је утроба извађена кроз клоаку. Често су биле умотане у тканине или вреће", додао је.

Антрополози мисле да су људи држали птице као егзотичне кућне љубимце чије је перје било цењено у изради шешира и украса за главу. „Неке од ових птица нису живеле срећним животом", верује Каприлес. „Чували су их због перја, које би им очупали чим порасте."

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво