Читај ми!

Морска звер чије око има 28.000 сочива - једна од најважнијих карика еволуције

Морска звер бизарног изгледа, са кружним устима пуним оштрих зуба покренула је бројна питања о праисторијској „трци у наоружању" међу различитим животињама.

Ново истраживање је анализирало начин живота радиодоната, који су као предатори вребали све што се креће по океанима још пре више од 500 милиона година. Сматра се да спадају међу најранијим врстама животиња које су се појавиле на планети Земљи. 

Нова студија открила је да су им њихове велике очи давале предност у лову, присиљавајући њихов плен да се прилагоди и бежи, или да умре, што је свакако значајно учешће у једном таласу еволуције.

Ипак, и друге животиње су у то време имале очи, очи радиодоната биле су посебно софистициране, и пружале су им предност у слабо осветљеним деловима океана.

Џон Патерсон са Универзитета у Новој Енглеској, водећи аутор студије, рекао је да је управо та „трка у наоружању" довела до разноликости живота какав данас видимо.

„Радиодонти су заиста чудни, јер изгледају као мешавина различитих делова животиња спојених заједно. Глава има пар великих бодљикавих додатака за хватање плена, кружна уста су са оштрим зубима а ту је и велики пар очију. Остатак тела изгледао је попут лигње...", рекао је Патерсон.

„Будући да су били тако добро опремљени за лов, посебно са њиховим изврсним видом, извршили су велики притисак на свој плен, посебно када је реч о дугорочном преживљавању. Дакле, плен је требало да еволуира како би преживео.„Могуће је да је ова ‘трка у наоружању' у великој мери одговорна за разноликост живота који данас видимо", објаснио је Патерсон.

У студији се наводи да „једном, када су животиње почеле да лове друге животиње, пре више од 500 милиона година, покренуле су све ширу мрежу сложених еколошких интеракција, које су несумњиво резултирале развојем нових врста."

Ајкуле свог времена 

Др Патерсон и његов тим донели су нове закључке након испитивања фосила са острва Кангару у Јужној Аустралији. Донедавно се о очима радиодоната знало релативно мало, али откриће већих, бољих примерака ока, отворило је пут ка новим открићима.

Узорак једног ока имао је чак 28.000 сочива.

„Показали смо да радиодонти имају неке од највећих и најсложенијих очију у историји животињског света. Не само да су имали оштар вид, већ су могли да виде на различитим нивоима светлости у океану. То укључује тамне дубине и до 1.000 метара, где је сунчева светлост готово не допирее, кажу истраживачи.

„Можда без радиодоната, данас не бисмо видели огромну разноликост чланконожаца, укључујући инсекте, пауке, ракове и стоноге. Најстарији фосили радиодонта датирају отприлике 518 милиона година и, иако није јасно када су тачно изумрли, чини се да су ова бића преживела до пре 400 милиона година", објашњавају истраживачи значај ове чудне животиње.

Осим чудног изгледа, застрашујућих зуба и фантастичних очију, научници сматрају да су радиодонти били јако велике животиње, али се та претпоставка за сада још доказује. Извесно је да су били „ајкуле свог времена" - врсни предатори, са изузетно дугим животним веком.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво