Читај ми!

Да ли рад од куће доноси промене у управљању пословним подацима

Интелигентно управљање подацима у наредним годинама постаће једна од највећих конкурентских предности које компанија може да има. Истовремено, губитак или погрешно руковање подацима или информацијама један је од већих ризика с којим се суочавају савремена предузећа, посебно имајући у виду ГДПР регулативу (свако неовлашћено модификовање података спада у опсег регулативе).

Студија јапанске сајбер секјурити корпорације Trend Micro показује да 39% запослених приступа компанијским подацима са својих персоналних уређаја.

Оваква истраживања јасно нам показују да паметни уређаји, као и апликације које се на њима покрећу, представљају једну од кључних слабих карика у ланцу сајбер безбедности.

Не треба посебно наглашавати да се, у години коронавируса, линија између рада од куће и рада на послу прилично замаглила и да као таква представља изазов за пословање компанија у смислу заштите података и безбедности система.

Глава у облацима 

Поменута Trend Micro студија, под веома занимљивим називом „Глава у облацима“ (Head in the Clouds), анкетирала је више од 13.000 удаљених радника из 27 земаља, како би сазнала више о навикама различито распоређене радне снаге током пандемије ковида-19.

Више од једне трећине (36%) испитаних удаљених радника, примера ради, нема основну заштиту лозинком на свим личним уређајима.

Не треба пуно размишљати да бисмо дошли до закључка да трећа лица лако могу да приступе осетљивим личним или пословним информацијама, као и да постоји низ ризика као што су лак приступ нападачима који покушавају да пробију приступ ка компанијској мрежи.

Такође, ту је додатни ризик за пословне мреже који може настати после карантина и након масовног повратка у пословне просторе, ако се малвер покупи код куће и физички донесе у канцеларију кроз незаштићене личне уређаје, тамо где је употреба личних уређаја дозвољена кроз „bring-your-own-device“ (BYOD) праксу.

Примера ради, знате ли да је просечно време типичног рачунара за енкрипцију малвером 60 секунди? У мрежном окружењу тај проблем је још израженији.

Kако реаговати на нову нормалност у информатичком свету

Можда би холистички приступ у сајбер безбедности требало да буде сличан оном у медицини.

У том случају, основа би била разумети све активности потребне за успешно вођење компаније, а преобликовати приступ сајбер безбедности тако да минимално ремети друге системе, а да максимално штити осетљиве тачке на мрежи.

Свакако би требало да компаније преиспитају безбедносна решења која нуде запосленима, барем оним запосленима који користе кућне мреже за приступ пословним информацијама.

Прелазак на информациони модел заснован на појединим клауд решењима може поприлично да ублажи многе ризике рада на даљину, притом на врло исплатив и ефикасан начин. 

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво