„Тесла еко-форум“, унапређење света без нарушавања природе

На Гочу је одржан трећи „Тесла еко-форум“, у организацији „Младих за Србију“. Идеја научног скупа је да се иновацијама сачува основна визија српског научника, који је желео да унапреди свет, али не нарушавајући природу.

Вођени проналаском који је свет осветлио генијалношћу, „Млади за Србију“ желе да кроз „Тесла еко-форум“ наставе истраживачку нит, коју је српски научник међу првима у свету формулисао као одрживи развој.

„Али не науштрб будућих генерација. Дакле, развој цивилизације и развој друштва са акцентом да друге генерације и наша деца сутра треба да живе и да треба да имају чисту и здраву средину“, истакао је Петар Славковић из удружења „Млади за Србију“.

Предводник једног истраживачког научног тима је и професор са новосадског Факултета техничких наука, који на најбољи начин унапређује енергију.

„И да развијамо чипове и сензоре за детекцију различитих биомаркера и болести уста. И да помогнемо аутистичној деци, на пример, да имају квалитетније орално здравље, а самим тим генерално здравље“, објашњава професор доктор Горан Стојановић са Факултета техничких наука у Новом Саду.

Услов за добро здравље је и здрава животна средина, која се вертикалним баштама може обезбедити и у градовима.

Шта су препреке за иновације 

Према речима Николине Ћурић из новосадског Еколошког удружења „Зелени сад“, баште ће да озелене средину, пречистити ваздух, а доприносе и естетски.  

За иновације је ипак потребно обезбедити финансирање, а „Тесла форум“ открива и тај пут.

„Имамо толико могућности да остваримо своје идеје и да учинимо нешто велико, а заправо само треба да сазнамо како. Тако да мислим да оно што нам свима најбоље даје, даје увид у то колико можемо да урадимо уколико се потрудимо“, нагласила је Јована Јевремовић, студенткиња Универзитета у Београду.

Ужичани покушавају да сачувају Теслино наслеђе, али је значај хидроцентрале светских размера.

„Да се на нивоу Србије схвати да оно што постоји у Ужицу, не постоји више нигде у свету. И на тај начин га треба представити не само домаћој јавности, већ и многим туристима који нам долазе“, истакала је Јелена Божовић из Удружења грађана „Тесла на Ђетињи“ из Ужица. 

Тесла није замислио да хидроцентрала наруши природу већ да се искористи њен потенцијал, сачува склад и унапређује и развија човечанство на здравим основама и зеленим енергијама.

број коментара 0 Пошаљи коментар