Откривена нова врста диносауруса сродног Ти-рексу

У Енглеској је откривена нова врста диносауруса повезана са тираносаурусом. Палеонтолози са Универзитета у Саутемптону месецима су проучавали четири кости које су пронашли током прошле године у селу Шенклин, на острву Вајт, поред јужне обале Енглеске.

Коначно је утврђено да су кости са врата, леђа и репа новог диносауруса "непознате науци", наводи се у саопштењу Универзитета. Диносаурус је био дугачак око четири метра, а припада групи двоножних месождера, као тираносаурус рекс.

Живео је у периоду креде, пре око 115 милиона година, наводи се у саопштењу.

„Изненадило нас је колико су делови нађеног костура осетљиви и имају вреће пуне ваздуха, необичан начин дисања, костур је лак“, истакао је Крис Беркер, доктор који је водио студију на Универзитету.

"Шетао сам плажом, шутирао камење и наишао на оно што личи на кост диносауруса. Заиста сам био шокиран када сам открио да би то могла бити нова врста", рекао је Пол Фарел.

Друге две кости пронашли су ловци на фосиле.

Острво Вајт једна је од најбољих локација за остатке и фосиле диносауруса у Европи, а дом је Музеја диносауруса, у који су сви донели фосилне остатке пронађеног Vectaerovenator-а. 

"Ово изванредно откриће повезаних фосила три различита појединца и групе много ће значити колекцији коју имамо у музеју и бићемо у прилици да експонате изложимо за посетиоце", рекао је Мартин Мунт, кустос музеја. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. авг 2020, 06:31) - anonymous [нерегистровани]

Nova vrsta

A tek da su pronašli pet koski, mogu samo pretpostaviti.

(среда, 12. авг 2020, 21:00) - oki [нерегистровани]

ino

ovo je pomalo smesno, koliko mi zaista mozemo da znamo kakve su sve vrste dinosaurusa postojale pre vise stotina godina i ova istrazivanja su potpuno neartikulisana.