Нови међузвездани објекат ушао у Сунчев систем

Астроном-аматер Генадиј Борисов открио је нови међузвездани објекат, који је дошао изван Сунчевог система, објавио је "Minor Planet Center".

Први међузвездани објекат у нашем соларном систему открили су астрономи 2017. године. „Оумуамуа“ имао је хиперболичну путању која је указивала на то да је дошао из далека и да се неће враћати.

Наравно, произвео је и прегршт спекулација о његовом пореклу, а једна од њих је да је можда ванземаљски.

Новооткривени објекат представља другог међузвезданог госта, а предстоји још много испитивања, праћења и посматрања.

Борисов је први пут спазио објекат 30. августа користећи телескоп који је сам направио. Након тога уследила су и друге потврде, а Мајнор планет сентер при Центру за астрофизичаре издао је саопштење о новом објекту названом "C/2019 Q4 (Borisov)".

Уколико се несумњиво потврди његова међузвездана природа, добиће нову ознаку која почиње са "2I" (И као почетно слово речи међузведани на енглеском – Interstellar).

Са додатним посматрањима и проучавањима, научници су почели да израчунавају облик његове орбите, а прорачуни показују да путања има хиперболичан облик, а не елиптични, који карактерише орбите небеских тела у Сунчевом систему.

Хиперболична путања указује да ће новооткривени објекат напустити наш систем и никада се неће вратити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво