Шницла из лабораторије полако постаје неопходна

Вештачко месо је све ближе изласку из лабораторија. То баш звучи грубо, али заиста све више научних студија покушава да на тај начин реши основни проблем све већег броја људи на планети.

Јапански научници Универзитета у Токију истражују све могућности за производњу нових врста хране. Тако, у лабораторији узгајају вештачко месо. За необичне шницле, као основу користе праве мишићне ћелије.

Процесом култивације који траје око недељу дана, могло би да дође до великог утицаја на тржиште хране једног дана.

„До 2050. године светска популација достићи ће девет милијарди. Тешко да ће право месо моћи да задовољи потребе толико бројних људи. Вештачко месо, као алтернатива, постаје неопходно. Многи Јапанци желе да виде како изгледа, што је пре могуће“, каже Шоји Такеучи, професор Универзитета у Токију.

Да би се се постигао укус, истраживачи кажу да ће у будућности покушати да, осим меса интегришу и масноћу, крв, па чак и кост. Радозналаца не недостаје.

„Ако се може продавати као обично месо у супермаркетима, онда је његов квалитет прихватљив. Хоћу да пробам вештачко месо и надам се да ће његова цена бити ниска“, каже један Јапанац.

Ипак, има и оних који се не слажу: „Не мислим да је то ствар цене. Неки људи ће изабрати да не купују ово вештачко месо. Ако постоје производи од правог меса, купићу њих, сигурно“.

Није занемарљиво ни то што се за производњу вештачког меса узимају ћелије живих животиња. На тај начин, може се лако осигурати сигурност хране и смањити оптерећење околине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво