Фуџи, заспали џин у Земљи излазећег сунца

Фуџи, највиша планина јапанског острвског света, заспали вулкан који геолози још увек убрајају међу активне, налази се у близини јужне обале главног јапанског острва Хоншу, сто километара западно од Токија. Врх на висини од 3.776 метара, највиши на архипелагу, може се видети из 13 покрајина.

Висински плато на коме се налази купа састоји се од темеља различитих вулкана. Ту је, вероватно за време претпоследњег леденог доба, дошло до првих јачих ерупција. Лава и пепео су преплавили околину. Чим су се коморе са магмом испод кратера испразниле, цео вулкан се урушио остављајући за собом велики кратер из чијег је средишта опет израсла купа. Бочне стране данашњег Фуџија прекривене су споредним кратерима. Последња ерупција одиграла се 1707. год. у споредном кратеру на југоисточној страни.

Према предањима, Фуџи се уздигао 286. п. н. е. из огромне пукотине у земљи, исте ноћи у којој се 300 км ка југозападу урушило тло на коме је настало језеро Бива, највеће унутрaшње море Јапана. Кроз средину острва Хоншу пролази Fossa magna, дубока зона пукотина унутар Земљине коре на које се ниже двадесетак активних и мирних вулкана. Фуџи је најлепши и најстарији ‒ стар не 2.300 година, како легенде тврде, већ најмање 230.000 год. 

Станиште богова 

Верује се да су још древни становници јапанског архипелага, Аину, обожавали ово место као станиште богова. Назвали су га по својој бoгињи ватре Фуџи и Јапанци су задржали то име.

У шинтоизму, који је до краја Другог светског рата био државна религија у Јапану, високе планине као што је Фуџи, пребивалиште су виших бића ‒ камија. Како би боговима приносили жртве, неколико хиљада ходочасника пело се уским стазама све до самог кратера. Женама није било дозвољено да учествују, али су им за утеху, биле понуђене копије Фуџија како би и оне добиле прилику за благослов. 

Тридесет шест погледа на Фуџи 

Из свих могућих углова, сликари и нарочито мајстори јапанског дрвеног дубореза, трудили су се да овековече ту величанствену белу купу која изгледа као да лебди. У свим радњама са сувенирима између Ника и Кјота, могу се купити репродукције дубореза у дрвету, у боји Тридесет шест погледа на Фуџи Кацушика Хокусаја, као и дуборези Андo Хирошигеа.

Сваке године током јула и августа око пола милиона туриста успиње се на планину. У духу лаве, у рукама носе упаљене бакље.

Туре полазе из градића Фуџи-Јошидa и предводе их искусни водичи. Потребно је 11-12 сати да би се стигло до врха. Седамнаест живописних колиба намењено је туристима како би посматрали излазак или залазак сунца. Поред једне од најлепших шетњи на земаљској кугли, не треба пропустити древни храм Фуџи Сенген, планину Тенџо и наравно, пет дивних језера Фуџија. 

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

*Планину Фуџи називају још и Фуџијама и Фуџисан (изговору ближе Фуђисан).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво