Светски универзитети - како изабрати прави

Уписати и завршити факултет у свету велика је инвестиција у будућност. Када стекнете дуго жељену диплому добијену сталним залагањем и учењем, обично се нађете на прекретници ‒ куда и како даље, шта изабрати, где се уписати, какве су жеље, а какве могућности ‒ дуга је листа размишљања.

Ниједан избор није лак, али ако одлучите да своје знање надградите као будући студент неког од европских универзитета, било да добијете стипендију, било да сте у могућности да то финансирате, добро је знати следеће.

Програм размене студената или студирање у иностранству одличан је начин да упознате нове људе и културе. Међу шест најпознатијих универзитета на свету, четири су у Енглеској.

Престижни Кембриџ, стар је више од 800 година, а 90 његових студената добило је Нобелову награду. Чувени универзитет има 32 факултета.

Оксфорд је најстарији универзитет на енглеском говорном подручју, најпознатији универзитетски центар у Европи. Чини га 38 независних факултета, а интересантно је да нема централну универзитетску зграду. Никако није дозвољено предати папире за упис на Оксфорд и Кембриџ истовремено, јер су ти универзитети ривали знања.

Свакако, уколико се одлучите за Универзитет у Оксфорду, чека вас „озлоглашени пријемни" ‒ бар су га тако прозвале претходне генерације студената.

Лондонски универзитетски колеџ (University College London) смештен је у срцу Лондона.
Многи светски политичари, музичари, архитекте, писци, научници... студирали су на том универзитету. Половина студената долази из иностранства па је средина мултикултурална.

Империјални колеџ у Лондону (Imperial College) нуди студентима најбоље услове за истраживачке радове. Има три факултета: Факултет за бизнис, Факултет за инжењеринг и Центар за сарадњу.

Не треба заборавити ни универзитетски центар у Хајделбергу, у Немачкој, који је 2014. године проглашен за Унесков град литературе, па је идеалан за љубитеље књига и студенте књижевности.

У Шведској постоји „љупки студентски град" ‒ бар тако студенти описују Упсалу, која представља општепризнат универзитетски центар већ 600 година.

Најстарији универзитет у Европи је Универзитет у Болоњи у Италији, и многи га сврставају у један од највећих студентских центара, где по последњим истраживањима студира око 100.000 младих људи, а то је четвртина становништва Болоње.

Други најстарији универзитет у Европи је Јагелонски универзитет у Кракову, у Пољској, који датира из 14. века.

Не треба заборавити важност других европских универзитетских центара, попут оних у Бечу, Грацу, Паризу... Није било могуће набројати све, али уколико имате мотивације и интересовања ‒ интернет данас омогућава да кроз презентације универзитета, али и кроз искуства и коментаре студената, пронађете прави образовни изазов за себе.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво