Безбедни на интернету

Кључ за безбедност деце и младих је да знају правила понашања за сигурно крстарење интернетом – како да реагују и коме да се обрате уколико се сусретну са проблемом, чуло се на трибини „Информацијом против дигиталног насиља”, одржаној за ученике и родитеље у београдској основној школи „Мирослав Антић”.

Трибина „Информацијом против дигиталног насиља", одржана 14. марта, део је пројекта за побољшање безбедности деце на интернету. Пројекат спроводи Центар за унапређење културе живота и рада - ЖиР, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.
„Интернет доживљавамо као реалност, као део свакодневице. Овај виртуелни простор можемо користити за учење, комуникацију, маркетинг. Морамо бити свесни да сваки наш „боравак" у њему оставља траг и да само коришћење интернета носи одређене ризике", рекла је др Фарида Басиони Стаменић, председница Управног одбора Центра за унапређење културе живота и рада (ЖиР).
Циљ пројекта је превенција свих облика дигиталног насиља, нарочито сексуалног насиља, као и повезивање родитеља и наставника са институцијама које су дужне да реагују ако до њега дође.

Опрезно у „виртуелној реалности"

Одрасли су недовољно упућени у проблем дигиталног насиља, показало је истраживање које је прошле године спровело Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Подсетимо, два од три испитана ученика сматрају да родитељи мање познају информатичке технологије од њих и не виде их као партнере у дигиталној комуникацији. И сами родитељи сумњичави су према својим вештинама - чак 40% њих сматра себе дигитално некомпетентним и недовољно упућеним у проблем дигиталног насиља.

Да није тешко направити лажни профил на друштвеним мрежама и представити се као вршњак, показао је учесницима у трибини Милош Јеж, арт-дизајнер електронске графике и мултимедијални уметник. Са данашњим технологијама није потребно много времена ни напора да се јавно доступне фотографије измене и да се уз лажне податке направи лажни профил. Тиме се служе „предатори на интернету" да би њихов „аватар" био довољно уверљив да придобије пажњу детета.
Током 2016. године, Одељење за високо-технолошки криминал МУП-а Србије ухапсило је 44 предатора на интернету.

На трибини је речено и да свака драстична промена понашања детета - повлачење у себе, престанак комуникације са најближима, промена у понашању пре, за време и после коришћења интернета, уз тешкоће у учењу, слабу концентрацију и памћење, нерадо одлажење у школу - може да послужи као црвено светло за родитеље и наставнике, да укаже да се нешто дешава са дететом.
„Дигитално насиље може да се деси у свакој средини. Најважније је да се не ћути. Уколико имате друга или другарицу који трпе дигитално насиље, другарство бисте показали тиме што бисте рекли одраслој особи у коју имате поверења шта се дешава", рекла је Биљана Радосављевић, директорка Основне школе „Мирослав Антић" и додала да би родитељи, осим познавања модерних технологија, требало да посматрају и слушају своју децу.

„Интересујте се за оно што ваше дете ради на интернету, и будите истрајни у томе. Овладајте вештинама коришћења рачунара, тражите од свог детета да вам помогне, учите од њега, заједно истражујте за шта све може да се користи интернет, нађите корисне информације за школу, посао, свакодневни живот. Као партнери, лакше ћете одолети изазовима", нагласила је Биљана Лајовић, специјалиста школске психологије.

Скоро сви присутни родитељи сложили су се са препорукама које су чули на трибини: потребно је да успешно користе рачунар и интернет; да знају и прате шта њихова деца раде на интернету; важно је да поставе правила и контролишу да ли деца поштују та правила. Трибину сматрају корисном и довољно информативном, посебно предложени модел превенције који се огледа у сарадњи родитеља и детета. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво