Бајке као одблесак детињства

Данас се већ са сигурношћу зна да детињство у великој, често пресудној мери одређује личност човека. Тако је и са писцима. Читаоци би се веома изненадили када би сазнали какво је било детињство појединих аутора најлепших бајки за децу, као што је нпр. Ханс Кристијан Андерсен.

Андерсенове непоновљиве бајке настале су под утицајем пишчевих сећања на тужно, сиромашно детињство, тегобно одрастање са проблематичном мајком, покушаје закаснелог школовања и огромног труда да успе у уметничком животу Копенхагена.

Уз помоћ мецена, богатих познаника, али и властите упорности, Андерсен успева да крене путем који ће га одвести међу велике и славне

Стидећи се да призна из каквог окружења потиче, он у својој аутобиографији назива оца „мудрим и способним", мајку „племенитом душом". Сестру уопште не помиње, а за себе каже да је био размажен.

Међутим, истина је знатно другачија. Она се осећа кроз мрачну, тескобну атмосферу појединих бајки.

Андерсен је одрастао у Оденсеу, малом провинцијском данском граду. Отац му рано умире, а будући писац напушта породицу и са само четрнаест година одлази у престоницу, Копенхаген, како би постао славни глумац. Стигавши тамо са малим завежљајем, обиграва око позоришта не би ли га приметили и дали му шансу да стане на позоришне даске.

Покушава да постане и певач, међутим, не успева ни у томе: незграпан, мршав, непривлачног лица - он изазива само смех оних који га гледају. Не одустајући, почиње да пише песме и драме, али ни ту не наилази на успех.

Директор „Краљевског позоришта" Јонас Колин узима Андерсена под своје. То је било доба филантропије, а Ханс Кристијан постаје нека врста друштвеног експеримента - филантропски пројекат који је дивљег дечака требало да образује и доведе у ред.

Јонас Колин и његова породица одиграли су одлучујућу улогу у Андерсеновом животу. Будући бајкописац уписује се у школу, где је најстарији у разреду, и кришом пише песме. После школе креће на пут по Европи, имајући и даље само једну жељу - да се прослави.

Почиње да пише бајке, и - иако критичари нису расположени према „Оловном војнику", „Принцези на зрну грашка", „Малом и Великом Клаусу" - обични људи их воле. Постаје веома популаран и омиљен, свуда га зову.

Сиромашни праљин син из малог Оденсеа догурао је тако далеко да га сврставају међу најбоље писце тог доба.

Не жели да се окреће прошлости и детињству, па мајка, огрезла у алкохолизам, завршава у прихватилишту, а сестра - која се бави проституцијом, покушава безуспешно да допре до њега, а затим и она умире.

Иако још за живота постаје изузетно популаран, финансијски обезбеђен, признат, чак и од самог краља, Андерсен је емотивно несређен.

Његов приватни, интимни живот врло је компликован, испуњен људима који нису у могућности да одговоре на његова осећања: везује се најпре за Јонасовог сина Едварда, затим за шведску оперску певачицу Јени Линд, балетана Харалда Шарфа, али ове наклоности нису узвраћене.

Слава и богатство који су задесили некад сиромашног дечака не успевају да испуне велику празнину у његовом животу, лишеном љубави. Тако усамљен, дочекује и године у којима му је неопходна помоћ других.

Умире као стари, славни писац у кући добродушне породице Мелкиор која пред крај брине о писцу.

„Мала сирена", „Ружно паче", „Девојчица са шибицама" и многе друге Андерсенове бајке носе у себи и део тескобе пишчевог детињства, сиромаштва, емотивне неиспуњености, и снажне жеље да постане неко кога ће ценити, волети, обожавати. Неко значајан чак иако почетак није много обећавао.

У уметничком и професионалном смислу, Андерсен је то досегао. У приватном - није успео да се ослободи сенки прошлости и пронађе сродну душу за којом је толико жудео.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво