Пластична амбалажа као потенцијални узрок болести?

Новија истраживања упућују на то да дијабетес, гојазност, срчане тегобе, поремећаји у раду штитасте жлезде и неки типови канцера могу бити повезани са одређеним хемикалијама са којима готово свакодневно долазимо у контакт.

Да ли су пластичне боце за воду, посуде за подгревање хране или антибактеријска средства сасвим безбедна? Могу ли бити узрок неких обољења? Нова истраживања спроведена на Тексашком универзитету наводе да дијабетес, гојазност, болести срца, проблеми са штитастом жлездом и неки типови канцера могу бити последице утицаја одређених хемикалија са којима смо свакодневно у додиру.

Реч је о супстанцама које, како тврди фармаколог на Тексашком универзитету у Остину, Андреа Гор, утичу на рад хормона. Реч је, између осталог, о бисфенолу A, који се налази у пластичној маси којом се облаже унутрашњост конзерви за паковање хране и безалкохолних пића и који се може наћи у пластици од које су произведене пластичне боце и пластично посуђе.

У Америчком ендокринолошком друштву дошли су до тих закључака на основу увида у више од хиљаду и три стотине студија. Чланови друштва сматрају да релевантност резултата потврђује и чињеница да подаци потичу од лекара који су лечили људе са хормоналним проблемима, а не од научника који се баве утицајем хемикалија на лабораторијске животиње или изоловане ћелије.

„Не подгревати храну ни пиће у пластичном посуђу!“

„Доказ је поузданији него икада пре! Хемикалије у производима које свакодневно користимо ремете рад хормона на начин који је штетан по здравље људи“, тврди Андреа Гор и додаје да „стотине студија упућују на исти закључак без обзира да ли је реч о дугорочним епидемиолошким студијама са људима, лабораторијским експериментима на животињама или истраживањима спроведеним унутар група људи који су професионално изложени утицају хемикалија“.

Стручњаци упозоравају да излагање хемикалијама које блокирају или ремете рад хормона треба свести на најмању могућу меру али и да безбедносним тестовима треба установити има ли нових ризика и искључити их из производа за свакодневну кућну употребу.

Према речима Андрее Гор, треба избегавати пластичне боце за воду и подгревање хране у пластичним посудама јер постоји опасност да на високој температури отпусте хемикалије у храну. Такође, треба јести што мање полуготове или готове хране у којој се хемијска средства могу наћи чак и омашком, а уместо тога много је безбедније куповати свеже воће и поврће.

Неодобравања друге струке

Закључци Ендокринолошког друштва изазвали су, очекивано, врло оштру реакцију америчке хемијске индустрије. „Извештај износи неутемељене тврдње о повезаности обољења и неких хемикалија“, наводи се у саопштењу Америчког савета за хемикалије – највећег националног удружење хемијске индустрије.

Савет упућује на ставове регулаторних тела, попут Агенције за заштиту околине, која не подржава идеју да мали поремећаји у раду хормона могу бити узрок здравствених проблема. Такође сматрају да извештај Друштва за ендокринологију не узима у обзир разлику између ендокрино-активних хемикалија тј. оних које утичу на ендокрини систем и оних које ремете ендокрини систем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво