„Потера“ у Десетој београдској гимназији

Квиз „Потера“ који се емитује на Првом програм РТС-а, добио је својеврсну школску верзију у Десетој београдској гимназији. Такмичари су ученици а трагачи – професори.

Гимназијска Потера је осим забаве и дружења, ђацима понудила занимљив метод учења. Марко Кржа, ученик Десете београдске гимназије „Михајло Пупин“ је учествовао у такмичарском делу у ком је, како каже, једва чекао да „стане на црту“ професорима.

Ученица Данијела Лазовић, се опробала у улози водитеља, док је Давиду Петровићу квиз био незаборавно искуство уз много смеха међу учесницима које је бодрила бројна публика.

У тиму организатора квиза који броји око 50 људи, је и Владан Живковић, бивши ученик Десете београдске гимназије. „Била ми је част да смишљам питања на која ће одговарати моји бивши професори. Поента је била и у томе да покажемо професорима да није могуће све знати, па можда чак ни из њихове области“, истакла је Данијела.

Хуманитарни карактер

У школској „Потери“, такмичило се седам матурантских одељења, а осма екипа била је сачињена од штићеника два дома за децу без родитељског старања „Моша Пијаде“ и „Дринка Павловић“ и од ученика основне школе „Краљ Александар Први“.

Јовица Плавшић, професор хемије, организатор квиза и аутор питања каже да му је било занимљиво да споји ученике и наставнике у једном потпуно другачијем амбијенту: „Био је то јавни час, са кога су ђаци могли оправдано да побегну од професора ако су имали довољно знања. Ученици су сами предлагали трагаче који су били опасни ловци, али ни ђаци нису били лак плен“, објашњава Плавшић.

Гости из Француске

Биљана Самарџија, професорка рачунарства и информатике и аутор софтвера за квиз каже да је ноће проводила испред лаптопа како би направила што вернију верзију квиза и прилагодила је ученицима Гимназије.

„Лако је данас бити школован, тешко је бити образован. Ако под образовањем подразумевамо то да се ученицима шире видици, жеље и могућности да од себе направе свестране и квалитетне личности, онда сматрам да је овај квиз једна од таквих активности која у томе помаже“, сматра Самарџија.

Награда победника је уступљена екипи из домова за незбринуту децу. Следећа, интернационална потера, заказана је за крај марта, када ће специјални гости - учесници у квизу, бити гимназијалци из Француске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво