Српски научници трагају за деветом планетом

Да ли у Сунчевом систему постоји још једна планета, десет пута већа од Земље и од Сунца удаљена четири пута више него Плутон, светска астрономска заједница покушаће да сазна новим "The Large Synoptic Survey" телескопом (ЛССТ) чија изградња увелико траје у Чилеу и који би требало да почне с радом 2019. године.

Важан „шраф“ у пројекту америчке астрономије, вредном 1,2 милијарде долара, и у који је укључено више од стотину астронома, физичара и инжењера широм света, чине и српски научници и студенти.

Како је за Танјуг објаснила Драгана Илић, доцент на катедри за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду, пројекат ЛССТ подразумева изградњу великог телескопа, пречника огледала 8,4 метра, који ће два пута недељно давати цео преглед неба јужне земљине полулопте.

Телескоп, веома широг пречника видног поља од 3,5 степена, имаће дигиталну камеру ЦЦД сензора од 3,2 гигапиксела, и добијаће веома оштру слику преко иновативног система од три огледала.

ЛССТ се налази на висини од 2,682 метра, на врху Ел Пењон, на северу Чилеа.

Како наводи Илић, стручњаци из Србије укључени су у пројекат од 2010. године, и на њему, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, између осталих раде научни саветници из Астрономске опсерваторије у Београду Дарко Јевремовић и Лука Поповић, као и студенти Математичког факултета и Факултета организационих наука Универзитета у Београду.

„Њихов удео у пројекту равноправан је са осталим члановима пројекта. Специфичан је зато што ми радимо на важном делу, симулатору који ће генерисати и дистрибуирати узбуне. То значи да ће свака промена у сјају или положају неког тела које телескоп детектује током рада проћи кроз део програмског кода који су написали наши стручњаци, и тако обавестити научну заједницу“, рекла је Илић.

Према њеним речима уколико би ЛССТ телескоп успео да детектује потенцијалну планету „Девет“ вест о томе ће проћи кроз део пројекта који су радили наши стручњаци.

„За сада не знамо да ли она стварно постоји, јер је толико далеко да не можемо да је тако лако пронађемо. О њеном могућем постојању говори гравитациони утицај који она има на остала мала тела која се налазе у том Којперовом појасу“, објашњава Илић.

Она је додала и да тренутно постојећи телескопи још нису успели да виде девету планету.

„На северној полулопти постоји сличан телескоп који ради преглед неба као што ће радити ЛССТ, међутим он није ни на шта слично набасао, тако да се претпоставља да ће ЛССТ у првој години свог рада, уколико постоји таква планета, успети да је детектује. И у томе ће помоћи управо део посла који раде научници из Србије“, закључила је Илић.

Иначем, откриће нове планете и пре него што се она угледа није новина за астрономе. Примера ради, осма планета Сунчевог система, Нептун, откривена је 1781. године тако што су француски математичар и астроном Ирбен Леверије и британски Џон К. Адамс уочили да се седма планета сунчевог система, Уран, креће неправилно под утицајем гравитације неког другог тела.

Илић је најавила и велики међународни догађај овог јуна у Београду, међународну конференцију "LSST@Europe2", која ће угостити најбоље светске стручњаке из астрономије.

Према њеним речима те недеље у Београду ће боравити сви водећи научници који раде на новом телескопу, као и челници пројекта, попут првог човека пројекта Стива Кана.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. феб 2016, 07:09) - Dr.Top [нерегистровани]

Deveta

Trazi se deveta Planeta X, jer je Plutonu koji je oko tri puta manji od naseg Mjeseca oduzet status planete.
Ne samo zbog njegove velicine, nego i sto se pored njega u Kuiper pojasu nalazi jos mnostvo slicnih patuljastih planeta i drugih nebeskih tijela.

(понедељак, 01. феб 2016, 04:48) - anonymous [нерегистровани]

Deveta planeta

Ta Planeta ima ime i zove se Nibiru po istrazivaci Sichinu. Potraga za njom je pocela jos 1983. Ima izduzenu elipticnu putanju i prolazi blizu Zemlje svakih 3600 godina kada izaziva zbog snazne gravitacije pustos na Zemlji u vidu erupcija vulkana, poplava velikog broja Uragana i sto je najgore , pomeranje zemljine ose. Potraga za njom je pocela jos 1983 godine instalirenjem specijalnog infracrvenog teleskopa a kasnije i stanice na Antarktiku. Planeta je odavno u suncevom sistemu i bliski susret sa Zemljom bi trebao biti uskoro za godinu-dve.Klimatske promene i ostale prirodne katastrofe zadnjih godina su rezultat priblizavanja ove planete Zemplji. Za ovu planetu su znali jos stari Sumeri pre 6000 godina. Sve ovo imate na Internetu tako da ovo nije moja tvrdnja.

(понедељак, 01. феб 2016, 00:08) - willi [нерегистровани]

30000

da bi ova kao planeta jednom okruzila oko sunca, naseg sunca treba joj 30000 godina. sto znaci ko zna kada i ko zna ko ce moci nesto da vidi ili da istrazi. ovo sto je do sada objavljeno nije zato sto je planeta vidjena vec na osnovu predpostavki da iz odredjenih razloga tu kao ima jedna planeta, koja se u stvari nalazi u dubokoj tami pa ko je u narednih 30-etak hiljada godina vidi - glavni je!

(недеља, 31. јан 2016, 19:34) - Aspalathos [нерегистровани]

Jedanaesta

Kada je Pliton privremeno bio izbačen iz Sunčeve porodice (pa ponovo vraćen), imenovan je najveći asteroid Ceres između Marsa i Jupitera za planetu, tako da ih je trenutno deset, a jedanaesta se traži! Otkrivanja se u astronomiji događaju svakodnevno. Tako sam u svom detinjstvu naučio da oko Jupitera obitava četiri prirodna satelita, a sada je utvrđeno da ih je 40-setak! Konvencijom je proširena i oblast geografije, pa je nekad bilo pet kontinenata, a onda se od jedne Amerike opravdano imenovane dve i Antarktik je postao kontinent. Među tri svetska okeana svrstao se i četvrti - Severni ledeni okean. Važno je biti obavešten i pratiti ažuriranje koje je uzrokovano sve većim naučnim saznanjima.

(недеља, 31. јан 2016, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

A sta kad je nadju ?

Onda ce biti ono kako da stignemo do tamo jel tako ! Evo mog odgovora kako :Sav novac koji se trosi na ovoj planeti za potrebe vojne industrije uloziti u buducnost a ne u propast sveta.Zamislite koliki je to budjet i zamislite samo kako bi naucnici napredovali pa cak je i realno da se covek nastani na planeti Mars.Toliki novac bi bio dovoljan za sve sto covek naumi da dostigne .
ps: Ej vi sto bacate pare na gvozdjariju dabogda vam pukle gume na tim vozilima ,letelicama i dabogda vam se pokvario frizider .

(недеља, 31. јан 2016, 17:26) - Dr.Top [нерегистровани]

Deveta ili deseta

Da nisu Plutonu nedavno oduzeli status planete, danas ne bi trazili devetu, nego desetu planetu, planetu X sto ne znaci samo nepoznanicu nego i rimsko 10,
Salu na stranu, zelim mnogo uspjeha na ovom projektu, posebno srpskim strucnjacima.

(недеља, 31. јан 2016, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

Igrala se deca

Ovo meni lici na deciju igru (mislim na crtez).Oko cega se okrecu ove planete ako im putanje mogu biti ovakve u odnosu na sunce.

(недеља, 31. јан 2016, 16:28) - 263A [нерегистровани]

Potraga za tom devetom planetom


Kakvi su kod nas teški uslovi za život dovoljno su izdržljivi ne samo da je pronađu, nego bi se mogli i naseliti na tu planetu!