Читај ми!

Нови ауто-гигант „Стелантис“ спреман за будућност – до краја године 39 електричних аутомобила

Аутомобилски конгломерат под именом „Стелантис“ рођен је, после вишемесечних преговора и комплексних промена, спајањем компанија „Фијат Крајслер аутомобили“ и „Пежо-Ситроен“ пре само неколико дана. Председник групе Карлос Таварес најавио је да ће до краја 2021. године у понуди групе бити 39 електричних аутомобила, да се очекује више „Фијатових“ модела и да радна места нису угрожена.

На првој конференцији за медије председника групе „Стелантис“, Карлос Таварес је спремно, јасно и директно одговарао на питања новинара из читавог света. Онлајн конференцији одржаној јуче присуствовала је и екипа Радио-телевизије Србије.

„Ово је први дан наше нове историје и почетак једног путовања пуног ентузијазма. Наша група је на одличној позицији и биће још компетитивнија на међународном тржишту са 39 електричних модела који се очекују до краја 2021. године. Ово је велика група и има добру и стабилну позицију како у Европи тако и у Сједињеним Америчким Државама и Латинској Америци“, рекао је Таварес на самом почетку конференције.

Уједињење ФЦА и ПСА омогућиће сарадњу вредну пет милијарди евра од чега ће 80 одсто бити остварено већ у наредне четири године, рекао је Таварес прецизирајући да уједињење ове две историјске групе заједно има вредност од 25 милијарди евра који су база овог спајања и не предвиђа се смањење радне снаге.

Новинари су имали прилику да Карлосу Таваресу поставе многа питања која се тичу производње електричних возила, преко Брегзита и стратегије која се тиче Кине, на који начин ће компанија да управља са 14 различитих марки аутомобила, као и осетљиво питање „Фијата“ и његове производње у Италији која је према оцени многих рискантнија него она у Француској због присуства француске владе у акцијама групе. 

Радна места нису угрожена

„'Стелантис' је створен да би унео нови живот компанијама које га чине а не да би смањио њихов капацитет“, неколико пута је подвукао Таварес и додао „Ово је први дан наше групе и још је рано говорити о томе, али сви брендови који су наш део имају огромну вредност јер представљају иконе аутомобилизма. Потребно је оценити на који начин ћемо подржати профитабилни раст ових компанија које представљају не само историјско наслеђе већ и богатство. Још нисмо завршили са стратешким планом, али радимо на томе како да ове брендове учинимо још профитабилнијим. Ми желимо да подржимо њихово ново рођење, то је нешто у чему желим да будем врло јасан и експлицитан“.

Таварес је поновио више пута да ће „Стелантис“ омогућити очување већ постојећих активности, али и да ће гарантовати нове производње те омогућити решавање свих проблема који би се могли јавити услед спајања ФЦА и ПСА.

„Наша пажња ће бити посвећена томе да не затворимо ниједну фабрику, то је нешто што желим да поновим“, истакао је Таварес као поруку италијанским синдикатима који ће се састати у среду и додао да уједињење не само да неће довести у питање ниједно радно место већ ће послужити као штит који ће их заштитити.

Председник крупе „Стелантис“ је затим објаснио да ће група омогућити ефикасност и ефективност свим фабрикама не само у Италији него и у свим осталим деловима света захваљујући синергији, те ће они модели чији је опстанак био неизвестан ипак преживети.

„Захваљујући 'ефекту размера' и могућности производње возила која ће коштати мање, група има капацитет да створи сигурнији бизнис модел за оне брендове за које пре није било могуће донети одлуке и ти модели ће постати профитабилнији. Биће их више, више ће се производити у фабрикама а радници ће бити много више заштићени свуда, а нарочито у Италији. У аутомобилској индустрији има много тога да се уради на оптимизацији трошкова, али запосленост представља врло мали део тог процеса“, објаснио је Таварес.

Више „Фијатових“ модела

Један од брендова који би највише могао да профитира у групи која има 14 марки аутомобила јесте „Фијат“.

„Имамо све потребне инструменте не бисмо ли производили модерније 'Фијатове' моделе. Уколико желимо да нудимо профитабилне аутомобиле то је могуће тако што ћемо учинити нешто слично ономе што смо учинили са 'опел корсом' која сада у Немачкој има продају већу од директних конкурената. Морамо бити ефикаснији у италијанским погонима, а у томе ћемо успети захваљујући бенчмарку који ће омогућити побољшање квалитета и трошкова. Тек треба да почнемо да радимо на томе, али то је наш правац“, рекао је Таварис подвлачећи да неће бити потребно увести мере које су уведене у „Опеловом“ случају где је било потребно елиминисати моделе због угљен-диоксида, што није случај са „Фијатом“ који нема те проблеме.

Такође, што се битних италијанских компанија тиче, попут „Алфа Ромеа“ и „Масератија“ израз који је најчешће употребио Таварес је „поновно покретање, а не смањење“. 

Електрични аутомобили

Таварес је такође рекао да ће група уложити у електрична возила тако да ће до краја 2021. године у понуди бити 39 таквих аутомобила.

„Група креће са 29 верзија електричних аутомобила, а до краја ове године њима ће бити додато још 10 па ће 2025. године постојати једна електрична варијанта за сваки модел. Наш изазов није само понуда 'чистих аутомобила' већ и оних који су приступачни нашим клијентима“, навео је председник групе. 

Кина и Велика Британија

Што се кинеског тржишта тиче, Таварес је изјавио да су досадашњи резултати на кинеском тржишту разочаравајући и да група тренутно анализира проблем не би ли увидела који је разлог томе. Додао је да је створен посебан тим чији је задатак да понуди победничку стратегију.

„Ништа не искључујемо и чекамо крај анализа не би ли установили које су то критичне тачке и у чему је проблем. Свакако морамо радити више и боље“, прецизирао је Таварес.

На питање британских новинара о томе да ли ће се смањити производња у Великој Британији, због чега су врло забринути британски синдикати, Таварес је одговорио да су у групи мирно чекали потписивање уговора између Британије и Европске Уније који ће дати позитиван исход.

„Један део производње ће остати у Великој Британији и тај договор је у складу са инвестицијама и производњом 'Стелантиса' у Европи и у Великој Британији. Разматрамо многе нове могућности попут инвестиција и електричних аутомобила али договор је први велики корак па ћемо тек онда приступити стратешком оцењивању у вези са том; видећемо шта ће урадити Британска влада не би ли заштитила националну аутомобилску индустрију“, нагласио је Таварес.

Током конференције за медије, председник „Стелантиса“ неколико пута је истакао улогу влада свих земаља у којима је група присутна и да њене инвестиције зависе управо од правила игре одређених влада.

„Уколико се потпуно промене правила игре и наш бизнис модел буде уништен мораћемо да донесемо одређене одлуке јер ће нам простор за маневрисање постати узан. Дакле понављам, 'Стелантис' је заштитни штит све док су правила прихватљива“, рекао је Таварес додавши да одлука која се тиче повратка „Пежоа“ у Сједињене Америчке Државе још није донета.

Такође је навео да „Стеллантис“ не искључује могућност сарадње са кућом „Епл“, као и са свим другим технолошким гигантима. 

Генерални секретар торинског „Фиома“ Еди Лаци, након конференције за медије, поводом  документа о добродошлици у нову групу који су примили сви запослени, рекао је да се ради о новој реалности коју радници пажљиво посматрају, а оцениће је тек након резултата које ће донети на италијанско тржиште.

„Без обзира на сва уверавања ми имамо разлога за забринутост јер постоји превелики производни капацитет 'Стелантиса' у Европи, предвидљива је рационализација и одређени избори који се морају учинити наредних месеци. Ми смо развили све технолошке и професионалне вештине да би и даље имали важну улогу у производњи и технолошком развоју аутомобила на међународном нивоу. Као и увек, ми ћемо урадити наш део посла и захтеваћемо посебан труд од наших руководиоца у Торину и региону Пијемонт“, поручио је Лаци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво