Читај ми!

Кина планира да контролише метеоролошке прилике на 5,5 милиона квадратних километара

Кинеске власти планирају да драстично прошире експериментални програм за модификовање временских прилика тако да покрије површину од 5,5 милиона квадратних километара.

Према саопштењу Државног савета, Кина ће до 2025. године развити систем за модификовање времена, захваљујући великим технолошким и научним напретцима, као и унапређењима направљеним у свеобухватном систему превенције безбедносних ризика, наводи Си-Ен-Ен.

У наредних пет година, укупна површина на којој ће моћи да се вештачки изазову киша или снег покриваће 5,5 милиона километара квадратних, док ће на 580.000 квадратних километара нови систем моћи да спречи појаву града.

Програм ће помоћи у смањивању штете од временских неприлика, повећању пољопривредне производње и хитним реакцијама код избијања пожања, као и смањивању последица суше.

Кина већ дуго покушава да овлада временских приликама како би заштитила пољопривредна подручја и осигурала ведро небо за одређене манифестације, попут војних парада, политичких скупова или Олимпијских игара.

„Засејавање облака“ и крађа кише

Као концепт „засејавање облака“ познат је већ деценијама. Функционише убацивањем малих количина сребро јодида у облаке са великом количином влаге, која се онда кондензује око нових честица и, постајући тежа, почиње да пада на земљу у облику кише или снега.

Научне студије показале су да „засејавање облака“ могу да повећају количине кише и снега на великом подручју уколико су услови повољни.

У технологију модификовања временских прилика Кина је од 2012. до 2017. године уложила 1,34 милијарди долара. Један од резултата тога, према наводима агенције Синхуа, јесте да је та технологија помогла да се штета од града у провинцији Синкјанг умањи за 70 одсто.

Кинески ентузијазам за коришћење те технологије изазвао је одређену забринутост у суседној Индији, где је пољопривреда изузетно зависна од сезоне монсуна, коју је већ постало теже предвидети због климатских промена.

Истраживачи на Националном универзитету Тајвана навели су у недавно завршеној студији да би мањак координације између држава када је у питању модификација времена могао да доведе до „крађе“ кише.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво