„Спејс екс“ покренуо свемирску такси службу – ново доба истраживања свемира је почело

Астронаути Даг Харли и Боб Бенкен постали су прва америчка посада која је после девет година на Међународну свемирску станицу лансирана са тла САД. Осим што испробавају потпуно нову капсулу, такође покрећу и потпуно нови модел пословања Насе, у којем ће Америчка агенција за истраживање свемира за своје потребе изнајмљивати летелице приватних компанија.

Јучерашњим успешним лансирањем капсуле „кру дрегон“ на ракети „фалкон“, приватне компаније „Спејс екс“, САД поново су у стању да шаљу астронауте у Земљину орбиту.

Тиме је започело ново доба истраживања свемира, јер ће по новом моделу пословања Наса изнајмљивати услугу транспорта астронаута на Међународну свемирску станицу (МСС), а у будућности и на друга одредишта.

Велике наде се полажу у ову промену, јер ће се тиме тржиште за свемирске летове проширити и друге компаније, попут „Спејс екса“, ће се такође укључити у трку.

Извршни директор „Спејс екса“ Илон Маск рекао је да је био потпуно преплављен емоцијама када је видео ракету своје компаније како носи астронауте у Земљину орбиту.

Нови програм такође ће прекинути зависност Насе од Русије да пребацује астронауте на МСС.

На то је посебно поносан био амерички председник Доналд Трамп, који је био на Флориди и пратио полетање.

„Прошли лидери су остављали САД на милост других нација да шаљу наше астронауте у орбиту. Не више. Данас смо поново са поносом лансирали америчке астронауте на америчким ракетама, које су најбоље на свету, баш одавде – са америчком тла“, рекао је Трамп.

Мисија „Ендевор“

Док лете према МСС, Харли и Бенкен ће испробати контроле капсуле „кру дрегон“ која је у стању да сама пронађе пут и споји се са станицом, али астронаути морају да се упознају са свим командама да би се припремили за било какве непланиране околности.

Један од првих задатака био им је да, према традицији ранијих америчких свемирских програма, дају име новој летелици, коју су одлучили да назову „Ендевор“, по броду капетана Џејмса Кука којим је у 18. веку истражио обалу Аустралије.

Још се не зна колико ће тачно Харли и Бенкен остати на МСС, али се претпоставља негде између једног и четири месеца.

Уколико се све одигра како треба и они слетање у Атлантски океан прође глатко као и јучерашње полетање, Наса и „Спејс екс“ ће у потпуности започети своју пословну сарадњу.

Компанија има уговор од 2,6 милијарди долара са Насом за шест лансирања посада, од којих би прво требало да се деси крајем августа, када ће четири астронаута полетети за МСС.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво