Подкаст у Србији има простора да се развије, важно је бити истрајан

Иницијатива podcast.rs окупља више од 70 домаћих подкаста, бројну публику, креаторе и љубитеље ове форме садржаја. Нове апликације, глобални трендови и успешни домаћи примери – представљени су на онлајн конференцији о развоју подкаста, која је у организацији удружења „Подкаст подршка“, одржана 28. маја 2020.

У години када је прва Пулицерова награда икада додељена за аудио формат, подкасти се као нова форма медијског садржаја све брже развијају и постају све популарнији и у Србији.

Глобално подкаст тржиште је веома развијено са око милион активних подкаст емисија и око 30 милиона појединачних епизода. Српско тржиште је и даље веома мало али без обзира на то, Ерик Нузум, специјални гост конференције и експерт који је помогао глобални пробој подкаста као што су Invisibilia и TED Radio Hour – поручио је домаћим подкастерима да никако не одустају.

„Добри подкаст аутори имају две ствари заједничке: нешто важно што желе да испричају и страст која их води да то стално раде“, рекао је Нузум и додао да је већина светски познатих подкаста настала тако што су људи почели да раде нешто из забаве, па се то онда развило. Током своје дугогодишње каријере, Нузум је био на позицији вишег потпредседника Амазонове компаније „Аудибле“ и медијске организације НПР, а група домаћих подкастера и новинара ће у наредна два дана имати прилику за директне консултације и радионицу са њим.

„Подкасти као што су 'Агеласт', 'Дашко и Млађа', KРИK, 'Пешчаник', 'Мале победе' и многи други – доступни су публици кроз наше платформе и ми ћемо радити на томе да постану још популарнији кроз активну сарадњу са заједницом и свима који желе да помогну развој ове форме садржаја код нас“, истакао је Владимир Радиновић, један од оснивача удружења „Подкаст подршка“ и покретача podcast.rs иницијативе. Он је позвао домаће оглашиваче да се опробају у рекламирању у домаћим подкастима, јер им то даје прилику да дођу до верне публике са веома специфичним интересовањима. Поред индивидуалних аутора и организација, podcast.rs сарађује и са традиционалним медијима у Србији који се све чешће опредељују за ову форму садржаја.

Данас је први дневни лист у Србији који је покренуо недељни „Данас подкаст“ као преглед тема о којима се извештавало у новинама и на сајту. Селена Kосорић, новинарка Данаса и једна од ко-ауторки подкаста је истакла да се Данас, као и други традиционални медији, суочава са изазовима како се прилагодити напретку технологије, задржати стару публику и придобити нову.

„Подкаст је наша шанса да за теме о којима свакодневно извештавамо заинтересујемо и оне који нас до сад нису пратили, а статистика и коментари које добијамо показују да идемо у добром правцу“, истакла је Kосорић.

Podcast.rs платформа је развијена у оквиру пројекта УСАИД-а Јачање окружења за одрживост медија (USAID Strenghtening Media Systems Project), који спроводи IREX. Онлајн конференција о развоју подкаста у Србији организује се у оквиру ReCap (Regional Capital Market) 2020 догађаја који Impact Hub организује од 25. до 29. маја 2020.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво