„Кинески Тесла“ стиже у Европу – 190 коњских снага, 500 километара са једним пуњењем

Из Кине стиже нов електрични аутомобил. Компанија "Aiways" добила је све дозволе и цертификате за продају свог електричног теренца у Европи. Његова цена је изненадила конкуренцију, јер ће од пролећа моћи да се купи на европском тржишту за 25.000 евра.

Путем свиле долази кинески производ који, како оцењују стручњаци из Европске уније, не заостаје ни за „Фолксвагеном“ или „Теслом“ – чији су планови да гради нову фабрику у Берлину.

Овај аутомобил, снабдевен електричним погоном од 190 коњских снага, са једним пуњењем може да пређе 500 километара.

„Технологија је припремљења за аутономну вожњу, аутомобил је од материјала који се рециклирају, прошао је, што је најбитније, све тестове које је Европа захтевала тако да не видимо проблем за хомлогацију ни на једном европском тржишту“, истакао је Јохан Клаус из компаније "Aiways".

Посебна одлика овог аутомобила је брзо пуњење и допуњавање на паркинзима који и немају стационарне пуњаче. 

„Развили смо робота који дежура на паркинзима где се возило налази. Није нам потребно да имамо једно паркинг место где се пуни возило довољно је да оно буде препознато и робот ће га сам допунити“, објашњава Клаус.

Овим возилом Кина показује да је тренутно достигла, ако не и претекла, поједине велике западне пороизвођаче електричних аутомобила. Годишње се из Кине може испоручити и до 200.000 оваквих возила, а са субвенцијама земаља са севера Европе његова цена биће испод 12.000 евра.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара