Први пут у историји свемирска летелица на тамној страни Месеца

Кинеска свемирска летелица „Чангје 4“ успешно је слетела на тамну страну Месеца и то је прво мекано атерирање на даљу страну Земљиног природног сателита икада, објавила је кинеска телевизија.

„Чангје 4“ је модул који се састоји од стационарне лунарне станице и лунарног ровера, а лансиран је 8. децембра са космодрома у југозападној кинеској покрајини Сичуан, пренео је АП.

Кинеска мисија ће тестирати средину и ударити темеље за потенцијално постављање радио-астрономских телескопа на мрачној страни, која је заклоњена од радијске буке за Земље.

Статички слетни део у себи има три килограма тежак сандук са семењем кромпира и врстом купусњаче arabidopsis. Малу биосферу осмислили су стручњаци са 28 кинеских универзитета.

Током боравка на Месецу ровер ће испитивати структуру и минерални састав тла. 

Тамна страна Месеца никада није видљива са Земље. Први пут ју је снимила совјетска станица „Луна 3“ 1959. године, али до данас ниједан свемирски брод није слетео на њу.

Кина планира да наредне године на Месец пошаље и летелицу „Чангје 5“.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво