Читај ми!

Произведена „чврста светлост“

Научници са Универзитета „Принстон“ успели су светлост да претворе у кристале односно да направе „чврсту светлост“. Ипак, то неће омогућити стварање светлосне сабље, нашалио се један од истраживача.

Доктор Ендрју Хоук, професор електроинжењеринга и један од истраживача, каже да су он и његове колеге успели да светлост претворе у кристале и да је то нешто за шта се мислило да није могуће, пише Хафингтон пост.

„Ово је сасвим нови начин на који се светлост понаша“, истиче Хоук.

Већ генерацијама физичари уче да фотони, субатомске честице од којих је сачињена светлост, не улазе у интеракцију једни с другима. Међутим, научници су успели да изведу супротно.

Они су направили структуру од 100 милијарди атома суперпроводљивог материјала како би направили неку врсту „вештачког атома“.

Затим су структуру сместили поред суперпроводљиве жице са фотонима, који су због чудних закона квантне испреплетености преузели неке особине вештачког атома.

„Ова интеракција довела је до потпуно новог понашања светлости, сличног фазама које пролазе течности и кристали“, каже истраживач на постдокторским студијама на „Принстону“ Даријус Сандри.

Научници се надају да ће, захваљујући овом необичном открићу, успети да развију егзотичне материјале, укључујући и суперпроводнике на собним температурама.

Од ових хипотетичких материјала могли би да се праве ултраосетљиви сензори и рачунари невероватних брзина, што би могло да реши енергетска питања на свету.

„Овај рад неће довести до стварања светлосне сабље“, нашалио се Хоук.

Рад који објашњава откриће „чврсте светлости“ објављен је у септембарском издању журнала Physical Review X.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. сеп 2014, 16:49) - www.mbt66.eu [нерегистровани]

Dijamanti pojeftinjuju?


Tražeći navedeno istraživanje tj. eksperiment, pronašao sam drugo istraživanje u kojem tvrde da su je zaustavili na čitavih 16 sekundi i to 1999 a prošle su je godine zaustavili na jedan minut.

(четвртак, 18. сеп 2014, 16:48) - aneM [нерегистровани]

Vrlo interesantno

Interesantno ali jednu recenicu u opste nisam razumeo ,verovatno je pogresno prevedena.

(четвртак, 18. сеп 2014, 16:42) - Bata [нерегистровани]

Sablja

Prvo sto sam pomislio kad sam procitao naslov su ratovi zvezda :)