Читај ми!

Модернија верзија - Пепељуга је сада у дискотеци

У Македонској националној опери и балету кореограф Александар Илић потписује кореографију за плесну представу "Пепељуга – Love is in the Air".

Када је кореографу Александру Илићу стигао позив за сарадњу са Македонском националном опером и балетом, знао је да жели модернију верзију Пепељуге. И било је тако.

Овај балетски породични класик Македонци су смесетили у седамдесете године прошлог века, у време дискотека, филма Бриљантин и доба безбрижности.

„То јесте модеран балет, значи не можемо да идемо у контекст савремене игре зато што је то, ипак, један класични ансамбл који иначе интерпретира сamo класични репертоар, али смо успели да кроз модеран језик игре мало преобликујемо модеран балет са примесама савременог плеса“, каже Александар Илић.

Love is in the Air је маркетиншки трик, парола која комуницира са миленијалцима и не односи се на музику Сергеја Прокофјева.

Ово музичко ремек-дело, својим мелодијама, карактером и повременом злослутном атмосфером, основа је балета. Минималне измене подразумевају поп елементе, а тај додатак није непознат ни великим светским балетским кућама.

У центру је ванвременска романтична бајка или друштвено ангажована прича, како је данас многи тумаче.

„Наш бал је смештен у једну дискотеку где се принц први пут појављује као један савремен и модеран дечко у кога су заљубљене све девојке. Полиција прекида ту журку, па се поново враћамо у Прокофјева. Оно што је важно је да смо ми задржали све симболе бајковитости, нисмо бежали од тога како сценографски тако и костимски, иако је сама интервенција и у сценографији и у костиму врло, врло савремена“, истакао је кореограф. 

Ансамбл Македонске националне опере и балета у савременом контексту изводи дело, које је својеврсна екс југословенска сарадња уметника из Македоније, Хрватске, Словеније и Србије. 

Љубав је у ваздуху, како гласи и поднаслов представе. 

број коментара 0 Пошаљи коментар