Читај ми!

Отворен футуристички Национални музеј у Хонгконгу као својеврсни сведок кинеске историје

У Хонгконгу је отворен национални музеј у коме је изложено више од 900 уметничких предмета који сведоче о хиљадугодишњој историји Кине. То је најобимнија изложба на највишем нивоу коју Музеј Палате у Пекингу организује ван матичног дела земље од свог оснивања 1925. године.

Новоотворени национални музеј у Хонг конгу, футуристичког дизајна на седам спратова, располаже са 7.800 квадратних метара изложбеног простора. У девет галерија је изложено
914 слика - керамике, предмети који сведоче о богатој историји и култури Кине старој више хиљада година.

Музеј заузима централно место у елитној четврти Хонг Конга, а отворен је 2. јула на дан када је пре 25 година Хонг Конг присаједињен матици Кини.

„Ово је историјски тренутак. Први пут од оснивања Палате музеја у Пекингу 1928. грандиозна поставка националног блага Кине, изложена је ван матичне куће у Пекингу. Многи артефакти су позајмљени и публика ће их први пут видети у Хонг Конгу", рекла је Дејзи Ванг, помоћница директора Музеја.

Изложба Палате музеја, рангирана је по епохама од владавине династије Минг, од 1368. до 1644. године, и тај период Кинези сматрају за Златно доба Кине. Обележено је развојем индустрије и трговине - кинески чај, свила и керамика, први пут су пристигли у Европу.

Династија Минг памти се и по процвату уметности посебно сликарства, калиграфије и вајарства. Ћинг (1616-1911) је била последња феудална династија у Кини.

Грађевине у овом периоду су углавном следиле стил пређашњих владара али у префињенијој форми. Посебан павиљон представља артефакте Републике Кине основане од 1912. до 1949.

„Желео бих да нагласим да је концепт музеја у Хонгконгу популарисање кинеске уметности и културе. Надамо се да ће музеј пружити многобројне могућности, посебно младим људима да се упознаје боље са традиционалним вредностима и културом Кине. У исто време, очекујемо да ће Национални музеј у Пекингу наставити да промовише међуетнички дијалог и сарадњу са свим земљама у свету поштујући њихове културне вредности", изјавио је Луи Ниг,директор Музеја Палате.

Колики значај Кина придаје отварању новог музеја сведочи и чињеница да је 166 уметничких предмета од 914 који су изложени проглашено националним благом од приоритетне важности, и дар су пекиншког музеја.

За прве четири седмице изложбе продато је око 80 одсто улазница, месец дана пре отварања националног музеја у Хонг Конгу.

Музеј ће током прве године отварања средом бити бесплатан за све, а кинеске компаније обезбедиће 150.000 бесплатних улазница за сиромашне грађане, саопштио је музеј.