Читај ми!

Како су београдски Силоси постали галерија на отвореном

Млади уметници, Александра Петковић, Јана Даниловић, Урош Стрбоја и Вук Ђурић су током јула осликали мурале у Силосима „Београд“ на више од седам стотина квадратних метара. Званично су представљени под слоганом „Свет какав желиш“, а поруке које шаљу важне су за све нас.

Свет у којем живимо често је тема уметничких дела. Ипак, ретко може да се види на великим површинама и у делима као што су мурали. Они су их поклонили Београду, а њима је кажу слобода у раду била довољна.

„Имали смо четири уметнице и два уметника и наша повезница је била Дунав. Имали смо заједничку палету и свако је онда имао један сегмент да кажем који су били здравље, екологија, образовање и био је тај слоган који је цртао Урош Трбић из Новог Сада“, наводи Александра Петковић.

Иако за рад захтевна површина, четири уметника, и четири града су успели. Прво осликавање на Силосима завршено је прошле године, па су Београђани већ упознали радове Јане Даниловић и Алекасндре Петковић.

Тек када испред силоса има се праву представа о величини мурала. Високи су 16 метара, а тај број симболичан је у делима која су осликана. „Бела пчела“, у традицији словенских народа најстарији је женски предак од чак 16 колена. Нови мурали учинили су да овај део Београда постане галерија на отвореном. Дунав их је повезао, а инспирација помогла да уметношћу испуне захтевну површину.

„Није равна површина зида већ је таласаста структура силоса. Али управо то проналажење баланса између нечега што је лични ауторски рукопис, који се по сваку цену, заиста мора сачувати, и негде, имање такта, осећаја, сензибилитета, да тај лични рукопис не угрози друге личне рукописе“, наглашава Јана Даниловић.

Циљ је да ти рукописи стигну до што више људи, а јарке боје и познати детаљи из природе сигурно ће им у томе помоћи.