Читај ми!

Музички састав „Метох“ манастира Сланци пише и изводи српске традиционалне песме

Чланови музичког састава „Метох“ манастира Сланци сами пишу и певају традиционалне српске песме. Најновију песму „Догодине на Косову Пољу“ званично ће представити на Видовдан.

Устајање сваке недеље у шест, јутарње загревање гласа, читање молитве на литургији, за ове девојке није тежак задатак већ задовољство. По благослову оца Андреја пре четири године постале су део недељног богослужења, као хор „Метох“.

Недељна литургија за њих је посебан доживљај. Дар за певање, кажу, добиле су од Бога.

„Од малена долазим у манастир и природно са неким даром који се временом умножвао, почела сам да певам на литургији“, каже чланица хора, Теодора Јовановић.

„Ја лично добијам неко смирење које ми целе недеље помаже да следећу радну недељу што безбрижније и боље препродим“, наводи Јелена Стојановић.

„Овде је заиста невероватан осећај и по мени, најлепши осећај на литургији, где се сви скупљамо на заједничку молитву и сви се трудимо да изведемо. да дамо све од себе на литургији“, наглашава Анђела Филиповић.

Музички састав „Метох“ манастира Сланци чини двадесеторо свирача и појаца. Сами пишу и певају традиционалне српске песме и изводе пред сваки православни празник. Најновију песму Догодине на Косову Пољу представиће на Видовдан.

„Охрабрује сваког Србина да се нада и да схвати да ништа није изгубљено. Песма има један приповедачки карактер, готово у првој строфи ми објашњавамо каква је атмосфера, амбијент читаве битке. Читава песма се зарвшава поруком и јасном идејом да молитве богу упућене Косову су и даље присутне у садашњости“, објашњава Теодора Јовановић.

Кажу да није лако пренети другима осећај када певате у црквеном хору, или о свом наслеђу. То мора да се осети или пажљиво слуша. Ово је њихов начин да поруку пренесу даље како би и будуће генерације имале шта да чују.