Читај ми!

„Заставе будућности“ у престоници културе

У оквиру манифестације „Заставе будућности“, у Креативном дистрикту Новог Сада, представило се више од 200 уметника из 20 земаља, на готово 70 догађаја. Тиме је некада запуштени простор такозване Кинеске четврти, постао центар културне сарадње младих.

Публика је уживала у изложбама, представама, модним пројектима и великом броју концерата домаћих и страних уметника. Посебну пажњу привукла је изложба „Цртежи путују временом“, која кроз черити павиљона представља ликовне радове најмлађих.

„Сваки павиљон носи цртеже из одређене декаде па се тако прати развој, односно хронологија дечјег ликовног стваралаштва од 1950-их година до 2019. године“, наводи Љубица Танкосић, ауторка изложбе.

Разновран музички програм отворен је џезом, а затим су се на четири бине млади састави представили најразличитије музичке жанрове.

„Прво вече је такође наступио наш познати Марко Луис, затим друго вече се наставио џез маратон, а треће вече, имали смо прилику да слушамо 'Порто Морто' из Хрватске. Имали смо прилику да слушамо Луку Рајића, Немању, Миц Калифу, Зои, 'Кои Кои' и многе друге“, каже Гала Гајин из Фондације Нови Сад Европска престоница културе.

Чланови бенда „Порто Морто“ нису скривали одушвљење концептом фестивала, а публици су обећали музички спектакл.

„Стварно супер прилика и за видет нешто ново и прокужит шта хоћеш, наћи своју позицију и као слушатељ и као судеоник“, наглашава Роко Црнић, певач бенда „Порто Морто“.

Одржан је и први фестивал примењеног позоришта, циркуске радионице, али и међуродно такмичење модних дизајнера- Ова манифестација, део је програмског лука Будућност Европе којом Нови Сад предстаља део програма у години Европске престонице културе.